In aanwezigheid van dertig belangstellenden werd de eerste herdenking gehouden bij oorlogsgraven in Langedijk.
In aanwezigheid van dertig belangstellenden werd de eerste herdenking gehouden bij oorlogsgraven in Langedijk. (Foto: gemeente Langedijk)

Indrukwekkende eerste herdenkingsavond

NOORD-SCHARWOUDE- In Nederland kwamen op dinsdag 24 december in 400 plaatsen Veteranen bijeen voor Lichtjesavond. Deze traditie is begonnen in 2015 en in Langedijk voor de eerste keer.

De organisatie was in handen van de heren Siem Smit en Jan Witte. De herdenking werd gehouden op de begraafplaats achter de Johannes de Doper en werd door ongeveer dertig personen bezocht.

''We hadden op meer bezoekers gehoopt,'' zegt Jan Witte. ''Maar door ziekte en andere omstandigheden waren er een stuk minder mensen. De herdenking van deze eerste Lichtjesavond was bij het graf van Arie Beemsterboer. Hij is een van de dertien Langedijkers die we herdenken. Alleen Arie Beemsterboer ligt in Langedijk begraven. De anderen hebben allemaal een zeemansgraf gehad of zijn in het buitenland begraven. ''

Veteranendag

Burgemeester Leontien Kompier was speciaal naar deze Lichtjesavond gekomen en memoreerde in haar speech dat het Koning Willem Alexander was die de landelijke aftrap voor 75 bevrijding heeft gegeven.

''En 2019 is de eerste keer dat de Langedijker Veteranen bij elkaar komen en de Langedijker Militairen gedenken die in de Tweede wereldoorlog gesneuveld zijn en bij politionele acties in Nederlands-Indiƫ om het leven kwamen. Elk jaar in juni is de landelijke Veteranen dag en een week eerder ook in Langedijk. Hierin wordt ook stilgestaan bij de omgekomenen, maar centraal op zo'n dag staat het eerbetoon aan de Langedijkse veteranen en ontmoeting met elkaar,'' aldus burgemeester Leontien Kompier.

Grebbeberg

Arie Beemsterboer is in Voorthuizen omgekomen tijdens gevechten op de Grebbeberg in mei 1940. Hij was 29 jaar. Hij liet zijn zwangere vrouw en dochtertje (toen 3 jaar) achter. Eerst werd hij in Voorthuizen begraven, maar al snel volgt een inzamelingsactie om hem naar Langedijk terug te halen. Dan wordt hij in juni herbegraven op het R.K.-kerkhof van Noord-Scharwoude.

In het boek van Arie Kaan 'Toevallig gevallen' staan foto's van Arie Beemsterboer en een overlijdensadvertentie. Arie Beemsterboer is bezongen in een lied 'Drie Eskadrons' van cabaretier en tekstdichter Jaap van de Merwe.

Scouting

Voordat het gezelschap richting begraafplaats liep, werden de aanwezigen eerst in de kantine van voetbalvereniging LSVV ontvangen met koffie en een plak kerstbrood.

''Met de scouting voorop liepen we naar het graf van Arie Beemsterboer, waarna de burgemeester het woord nam. Naast Arie Kaan, was ook de oudste veteraan Jan Cornelisse aanwezig. Hij is 94 jaar. Geweldig. Helaas ontbrak door ziekte Kees Sijp (90). Wim Glas speelde de Last Post op zijn trompet. En gezien de reacties denken we aan een vervolg van deze speciale Lichtjesavond in 2020.''