Leontien Kompier blikt tevreden terug: '2019 was een het jaar' van De (ver)Binding’.
Leontien Kompier blikt tevreden terug: '2019 was een het jaar' van De (ver)Binding’. (Foto: Theo Annes)

Lintjes knippen en de balans bewaken

Vervolg van voorpagina

Op de vraag wat een goede burgemeester in zich moet hebben antwoordt Leontien vol overtuiging: "Toegankelijk zijn, verbindend, zorgen voor een goede balans in raad en college. Zeker in een kleinere gemeente werk je optimaal samen, de wethouders en de medewerkers. En we werken natuurlijk voor onze inwoners. Ik vind het belangrijk om mensen te ontmoeten, om aanwezig te zijn bij momenten als diamanten bruiloften en mooie evenementen als Lichtjesavond en de Kunstroute. Koningsdag is elk jaar weer een feest, zeker toen ik werd uitgenodigd om het bij de familie Bak thuis mee te vieren. Dat vond ik heel bijzonder. Langedijk op zijn best. Maar ook bij moeilijke momenten wil ik dichtbij de bewoners staan. Toen er een grote brand was aan de Laanweg ben ik bij de gedupeerden en de omwonden langsgegaan die waren opgevangen in De Buizerd."

Waardering

De mensen maken Langedijk en door lintjes te knippen, bij openingen aanwezig te zijn, of te jureren bij een bakwedstrijd: het zijn momenten waarop je die waardering kunt overbrengen. "Ook met bloemen en felicitaties langsgaan bij inwoners die hun honderdste verjaardag vieren of zestigplus jaar zijn getrouwd, doe ik met plezier. Ik geniet van de verhalen en bewonder de vaak nog aanwezige liefde en het respect tussen mensen die samen al zoveel hebben meegemaakt. Als we dan aan de koffie zitten vraag ik altijd of ze nog iets op het hart hebben, of mij iets willen vragen. Ik ben er dan toch!"

Zwaaien

Ook haar werkplek in De Binding straalt die toegankelijkheid uit: iedereen die De Binding betreedt voor de bibliotheek of het gemeentehuis kan de burgemeester zien zitten wanneer ze in haar kantoor aanwezig is. "Geen gordijnen voor mij hoor: er wordt regelmatig vriendelijk naar me gezwaaid en uiteraard zwaai ik terug!"

Leontien Kompier blikt tevreden terug op 2019: "Het was een belangrijk jaar vol geregel en vergaderingen vanwege de fusie, met een lastige beslissing door de raad, maar ook een jaar met mooie gesprekken en bijzondere ontmoetingen." Het komende jaar ziet de burgemeester met vertrouwen tegemoet. "Belangrijkste thema blijft natuurlijk de nieuwe gemeente, maar ik geloof dat de rust zal terugkeren en dat er berusting komt. Mensen zijn toe aan duidelijkheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Wat betekent de fusie in de praktijk en wat merken we ervan in het dagelijks leven. Langedijkers zijn trots op hun gemeente en dat siert ze. Ik ben ervan overtuigd dat we het dorpse karakter en de Langedijker cultuur vasthouden. Onze raad en ons college staan voor deze taak."