Peter Rehwinkel wordt door Commissaris van de Koning Arthur van Dijk officieel aangesteld als waarnemend burgemeester van Bergen.
Peter Rehwinkel wordt door Commissaris van de Koning Arthur van Dijk officieel aangesteld als waarnemend burgemeester van Bergen. (Foto: Provincie Noord-Holland)

'Burgemeester ben je vanuit je tenen, het is geen kunstje dat je zomaar even doet'

BERGEN - "Burgemeester ben je vanuit je tenen, het is niet een kunstje dat je overal maar even doet. Voor mij geldt: Openbaar Bestuur doe je met elkaar." Peter Rehwinkel begon dinsdag 3 maart, als waarnemend burgemeester in de gemeente Bergen, meteen met een Collegevergadering. In zijn eerste week zette hij verder meteen de toon door naar de Dorpsraden in de Egmonden te gaan, de buitendienst en zaterdag was hij bij de brandweer. En dan staat in de agenda ook al een bezoekje aan het bestuur van de voetbalfusie in de Egmonden en de vertegenwoordigers van de manifestgroep over bestuurscultuur.

DOOR ED BAUSCH

Rehwinkel ziet verscheidenheid kernen als verbindende kracht

"Ik ben van iedereen en ben er voor iedereen, zo ben ik gewoon." Daarom was het afscheid in Zaltbommel niet zomaar even iets, ook al was het daar een waarneming. "De mensen daar waren me in ruim twee jaar dierbaar geworden. Uiteindelijk heb ik hen, na het afscheidsgedruis, in stilte in mijn hart gesloten." In de gemeente Bergen verwacht hij toch wel anderhalf jaar aan de slag te zullen zijn.

Onbevangen jongeman

De 55-jarige Rehwinkel en Openbaar Bestuur lijken voor elkaar op maat gesneden. Hij studeerde af in staatsrecht en functioneerde ook in de Eerste en Tweede Kamer. Hij werd na Kroonbenoemingen regulier burgemeester in Groningen en Naarden en was tot voor kort waarnemend in de gemeente Zaltbommel. Rehwinkel blijft wonen in Amsterdam, waar hij getrouwd is met Michel Zeegelaar, die televisieprogramma's maakt voor omroep KRO/NCRV. "Een speciale taak heb ik niet echt meegekregen van de Commissaris van de Koning", zegt hij met de stem van een onbevangen jongeman. Het Bergens Nieuwsblad sprak hem vorige week maandag telefonisch, want hij wilde niet voor zijn eerste werkdag rondlopen op zijn nieuwe gemeentegrond. Zuiver in de leer.

Eenheid door verscheidenheid

"Van alle verschillen in de kernen een positief verhaal maken, vooral op weg naar de overeenkomsten. Verscheidenheid zie ik als een verbindende kracht." Zoals vele landgenoten kent ook Peter Rehwinkel het kustgebied vanuit zijn jeugd, van Klimduin tot de Egmondse winkeltjes. In Bergen aan Zee vonden jarenlang de familievakanties plaats. "Dus ja, van het mooie hier aan de kust ben ik al helemaal overtuigd". Een grote Nederlandse stad als Groningen besturen is zeker anders dan een groot landelijk gebied met allemaal eigenzinnige kleine kernen, bevestigt hij. "Van mij mag men verwachten dat ik dat begrijp en aan iedereen goede aandacht geef. Dat is zoals ik graag ben."

Taal van de regio

Rehwinkel is lid van de Partij van de Arbeid. Maar ook dat verhindert hem niet om boven de partijen te staan. Nou ja, hij wil helemaal nergens boven staan: "Samen het mooie uitdragen", dat is het plan van Peter Rehwinkel. Hij weet heus wel dat het hele land momenteel meekijkt als de gemeente Bergen wordt genoemd. Maar eigenlijk zegt hem dat ook weer weinig. "Gewoon aan de slag, zonder veel bombarie". Zo veel mogelijk bij iedereen langs, de taal van de regio horen". Toen hij in Groningen begon vroeg hij alle 39 raadsleden bij hem op de kamer. "Dat ga ik bij de 21 raadsleden in mijn nieuwe gemeente anders doen. Neem mij mee ergens naar toe in de gemeente en laat mij iets positiefs zien. Ik ben heel benieuwd waar ze me allemaal brengen, alles is goed."