Ria ziet Jac's achteruitgang met lede ogen aan.
Ria ziet Jac's achteruitgang met lede ogen aan. (Foto: Aangeleverd)

Themadag Dementie bij Cinebergen

BERGEN - De jaarlijkse Brain Awareness Week vindt plaats van 16 tot en met 22 maart. In deze week wordt internationaal aandacht gevraagd voor de hersenen. Speciaal in het kader hiervan staat Filmtheater Cinebergen zondag 22 maart vanaf 14.30 uur tijdens een bijzondere themamiddag in het teken van dementie.

Wethouder Antoine Tromp van Bergen verzorgt de opening van deze speciale themamiddag. De inleiding daarna wordt gegeven door een deskundige van Geriant, hulp bij dementie, die het thema in al haar facetten zal toelichten. Vervolgens staat de documentaire 'Wei' op het programma. Filmmaker Ruud Lenssen legt hierin op liefdevolle wijze het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Na afloop bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Wei

Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreƫerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, ook nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac's achteruitgang met lede ogen aan en terwijl de zorgen voor haar man steeds groter worden, moet ze steeds meer van haar eigen leven opgeven. Toch wil ze Jac thuis verzorgen, zolang het nog kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs, komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

Filmtheater Cinebergen, Eeuwigelaan 7 in Bergen. Meer info op www.cinebergen.nl. Reserveerlijn 072-5896310, infolijn 072-5815914.

Zijn dieren geven Jac houvast.