Canadese militairen in de Raadhuisstraat, mei 1945.
Canadese militairen in de Raadhuisstraat, mei 1945. (Foto: Beeldbank HVB/ collectie Gré Schouten-Dapper)

Schrijf je in voor Vrijheidsmaaltijd

BERGEN - De Historische Vereniging Bergen organiseert dinsdag 5 mei op het Ruïnekerkterrein een groot bevrijdingsfeest voor het hele dorp.

Die dag wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Onderdeel van de dag is een Vrijheidsmaaltijd die in het teken staat van bezinning: wat is vrijheid, wat is onvrijheid en mensen met elkaar verbinden? De vrijheidsmaaltijd is van 12.00 tot 13.30 uur, na de officiële opening van de dag door oud-burgemeester Hetty Hafkamp en na de ontsteking van het vrijheidsvuur door de 101-jarige oud-veteraan Jan Duin. Het is een eenvoudig driegangenmenu in de traditie van de naoorlogse tijd. Tijdens de maaltijd klinkt er muziek uit de jaren veertig.

Loten

Men kan zich inschrijven voor de Vrijheidsmaaltijd van 10 tot en met 31 maart via www.hvb-nh.nl. Aan de maaltijd kunnen maximaal 300 mensen deelnemen. Bij meer inschrijvingen gaat notaris Langereis loten. Iedereen die zich heeft ingeschreven, krijgt begin april bericht of men wel of niet is ingeloot. De mensen die zijn ingeloot, ontvangen eind april een brief met voedselbonnen en verdere informatie.

Voor deelname aan de maaltijd wordt een kleine bijdrage van € 5,- per persoon gevraagd.

Dropping

Tijdens de maaltijd vindt tussen 12.30 en 13.30 uur een dropping plaats. Het RAFA squadron Edambusters zal dan met twee vliegtuigen overvliegen en broodjes droppen. Het volledige feestprogramma van deze dag is te vinden op www.hvb-nh.nl of vanaf 10 maart op te halen bij de boekhandels, bibliotheek, Drieënhuizen, de supermarkten, restaurant Fabels en restaurant 't Parkje.