'Deze winkel is altijd óók gedragen door de gemeenschap', aldus Karien Hilbers en Thomas Swinkels.
'Deze winkel is altijd óók gedragen door de gemeenschap', aldus Karien Hilbers en Thomas Swinkels. (Foto: Ed Bausch)

Bergense Boekhandel bestaat 110 jaar

BERGEN - Op zich is 110 jaar niet een bijzonder jubileum. Maar misschien toch wel als je bedenkt dat het gaat om een winkel in boeken.

DOOR ED BAUSCH

'Wij merken zeker ook onder jongeren een opleving van leeshonger'

Een winkel bovendien die al die decennia volledig onafhankelijk is gebleven. Karien Hilbers en Thomas Swinkels zijn pas de vierde eigenaren van de Eerste Bergensche Boekhandel. Nou ja, eigenlijk de vijfde, want in 1928 was er iemand die het al na drie maanden niet kon bolwerken.

Breed netwerk

Aan Thomas en Karien is het niet aan te zien dat de winkel bijna altijd zeven dagen per week open is. "Het is gewoon ons leven, temidden van een breed netwerk aan schrijvers en beeldend kunstenaars. Je draagt met elkaar verder wat je elkaar geeft." De viering valt precies op de tweede zaterdag van de Boekenweek.

Toeristen

"Deze winkel is altijd óók gedragen door de gemeenschap", zegt het echtpaar met nadruk. "Anders had de zaak nooit al die jaren kunnen bestaan. Aan de andere kant heeft Bergen natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op toeristen, die ook vaak terugkomen en dan weer even bij ons binnen lopen. Wij dragen met onze winkel mede bij aan het culturele Bergen, maar we plukken er natuurlijk ook de vruchten van."

'Deze winkel is gewoon ons leven'

Waar in deze tijden grootschaligheid het motto is kan een betrekkelijk kleinschalige zaak dus toch goed bestaan. Thomas en Karien vieren deze dagen dat ze twintig jaar geleden uit Nijmegen naar Bergen kwamen om de zaak tegenover de Ruïnekerk over te nemen. "En bijna net zo lang al werkt een aantal medewerkers bij ons."

Boekenweekgeschenk

"Je bent ook je voorgangers", zeggen Thomas en Karien, "en die deden het op hun eigen manier. Wij combineren meer met beeldende kunst. Zo is er momenteel werk te zien van de Bretonse kunstenaars Alexandra Duprez en Jean-Pierre le Bars, twee volstrekte tegenpolen. 'Dwarsdenkers en rebellen', dat is het thema van de huidige boekenweek, die komende zondag traditioneel eindigt met de mogelijkheid om met het boekenweekgeschenk (geschreven door dorpsgenoot Annejet van der Zijl) als toegangskaartje door het land te treinen. Enige positieve dwarsigheid is ook het winkelechtpaar niet vreemd, al was het maar om toch vooral hun gekoesterde onafhankelijkheid in het boekenvak te kunnen bewaren.

Door de maan beschenen

Over de toekomst van boeken zijn ze zonder meer positief. "Natuurlijk zijn we afhankelijk van welke boeken er in een periode uitkomen. Maar wij merken beslist ook onder jongeren een opleving van leeshonger, van zin in boeken. Een boek is verre van elitair, de klanten zijn dat ook niet en goede schrijvers zijn er in soorten en maten."

Enige positieve dwarsigheid is het winkelechtpaar niet vreemd

Literaire avonden

Het echtpaar staat voluit in de Bergense samenleving en organiseert van alles in de zaak, maar bijvoorbeeld ook de succesvolle literaire avonden in museum Kranenburgh. Zaterdag is in een beperkte oplage een fraaie druk van het logo van de literaire avonden te koop: een katheder met daarboven de volle maan. Een nieuw decennium voor een unieke zaak ligt aan de voeten van Thomas en Karien.

Kijk ook eens op eerstebergenscheboekhandel.nl.