Gasopslag TAQA

BERGEN - Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert woensdag 18 maart van 17.00 tot 20.00 uur in Dorpscentrum De Blinkerd een inloopbijeenkomst over de gasopslagplannen van mijnbouwbedrijf TAQA in de Bergermeer.

TAQA heeft in 2018 een aanvraag gedaan bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om meer gas op te mogen slaan in Gasopslag Bergermeer. Het bedrijf wil de mogelijkheid hebben om de maximale gemiddelde reservoirdruk te kunnen verhogen van de huidige toegestane 133 bar naar 150 bar wanneer er een grotere vraag naar opslagcapaciteit is. De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft deze aanvraag in 2019 voorgelegd voor advies aan onder andere de gemeenten Bergen en Alkmaar, de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen. Na afweging van alle adviezen, onderzoeken en rapporten wil de minister nu instemmen met deze aanvraag. Voordat hij deze beslissing definitief neemt, kan een ieder een zienswijze indienen.

Om omwonenden hierover te informeren is een informatiebijeenkomst belegd. De ontwerp-(instemmings)besluiten en de onderliggende stukken liggen nog tot en met 14 april ter inzage in het gemeentehuis van Bergen, het Stadskantoor Alkmaar en bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Alle stukken zijn ook digitaal beschikbaar op http://www.nlog.nl/opslag-en-opslagplannen-ter-inzage