Eerdere herdenking bij het Groot Offerkruis.
Eerdere herdenking bij het Groot Offerkruis. (Foto: HVB)

Aangepaste dodenherdenking

BERGEN - Nu de 4 mei herdenking ook in Bergen niet op de gebruikelijke manier kan plaatsvinden, schaart het plaatselijke organisatiecomité zich achter de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dit jaar vanuit huis de overledenen te herdenken.

Rekening houdend met de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, roept het Nationaal Comité iedereen op om op 4 mei thuis de vlag de hele dag halfstok te hangen, de herdenking op de Dam in Amsterdam via de televisie of online te volgen, wie blazen kan om 19.58 uur het Taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen en het Wilhelmus na de twee minuten stilte thuis mee te zingen. Al eerder had het 4 Mei Comité besloten de herdenkingsbijeenkomst in de Ruïnekerk, de Stille Tocht en de plechtigheden op de begraafplaats, waaraan jaarlijks honderden mensen deelnemen, voor dit jaar te schrappen. Om welke vorm van 'samenscholing' dan ook te voorkomen, ziet het 4 Mei Comité er ook van af de herdenking op de Algemene begraafplaats te beperken tot het bloemleggingsritueel bij de vier monumenten. Een bloemlegging in besloten kring of in aanwezigheid van enkele genodigden zonder publiek acht het Comité bovendien strijdig met één van de kernwaarden van de herdenking, namelijk het gezamenlijk herdenken. Wel zullen de leden van het 4 mei Comité eerder op de dag afzonderlijk en individueel bloemen leggen bij de monumenten (het Groot Offerkruis voor de 260 geallieerde gesneuvelden, het gedenkteken voor de achttien vermoorde Joden, het Verzetsmonument voor de twee doodgeschoten verzetsstrijders en het Propellerblad), zoals anderen dat ongetwijfeld ook zullen doen.


Het programma voor de 4 mei herdenking zoals dat voor dit jaar was voorbereid, wordt doorgeschoven naar 2021. Het 4 Mei Comité roept alle Bergenaren op gehoor te geven aan de oproep van het Nationaal Comité om dit jaar thuis deel te nemen aan de herdenking.