Postbode Wytze Jager blijft bezorgen bij de school die haar leerlingen mist.
Postbode Wytze Jager blijft bezorgen bij de school die haar leerlingen mist. (Foto: Ed Bausch)

Ondanks zorgen het beste uit de situatie halen, in liever wordende samenleving

BERGEN - 'Zolang de straten stil zijn en de huizen vol, en zolang het nog zal duren, even niet meer dit en voorlopig niet meer dat, misschien dat veel gemis toch wat zal wennen, zolang het nog niet over is'. Deze bespiegelende regels stuurde de Bergense dichter Theo Olthuis op verzoek van het Bergens Nieuwsblad. Agenda’s zijn opeens leeg, bij veel inwoners in de dorpskernen. Tegelijkertijd is iedereen enorm bezig, thuis. Met nadenken, met lezen, met klussen, met een weg vinden nu duidelijk is dat de huidige situatie nog wel flink wat weken zal voortduren.

DOOR ED BAUSCH

Natuurlijk is er voor de middenstand, de restaurants en de hotels een enorme onzekerheid: hoe lang is dit vol te houden? Anderzijds is er alom een enorme opleving van aandacht voor elkaar, meeleven met elkaar. Op straat rondlopend en afstand houdend vertellen velen in de dorpen dit als een zegen te ervaren: “De wereld lijkt opeens wel een stuk liever geworden.”

Duimpjes voor de postbezorger

Postbezorger Wytze Jager (72) vertelt: “Het is zo gek om door lege straten te gaan. Mijn wijk, Loudelsweg en omgeving in Bergen, is nu doodstil, er is nauwelijks verkeer op straat. Wel gaan er vaak duimpjes omhoog achter de ramen. Dat is dan nu mijn contact, en dat is fijn. Postbezorging door PostNL gaat altijd door, ook bij storm en slagregen. Maar dit is weer heel wat anders. Er is evengoed veel werk, zeker nu de post van Sandd erbij is gekomen. Ik heb handschoentjes aan en spuit ze steeds in met ontsmettingsmiddel in verband met aanraking van de brievenbussen. Er zijn wel minder van die pakjes uit China... Op het depot zijn we heel voorzichtig, we gaan om de beurt naar binnen om de post te halen. Ik begin deze weken maar wat later. Het is mijn werk, maar nu ook even een fijne afleiding van dinsdag tot en met zaterdag. En het bedrijf zorgt goed voor ons.”

Geen musical voor Zafanya

Een paar weken geleden schreef

Lees verder op pagina 3