Postbode Wytze Jager blijft bezorgen bij de school die haar leerlingen mist.
Postbode Wytze Jager blijft bezorgen bij de school die haar leerlingen mist. (Foto: Ed Bausch)

Ondanks zorgen beste ervan maken

Vervolg van de voorpagina

het Bergens Nieuwsblad over basis schoolleerlinge en musicalsterretje Zafanya uit Schoorl. Haar ouders zouden haar dit voorjaar iedere week tot eind mei een dag door het land rijden om in de grote schouwburgen haar rol te spelen in 'Annie The Musical'. De droom van Zafanya is nu tot stilstand gekomen en natuurlijk is er ook geen school. Haar ouders Myrthe en Diego proberen nu voor Zafanya en haar zusje de sfeer thuis zo prettig mogelijk te maken. “Voor kinderen is deze situatie natuurlijk heel vreemd, ook zonder hun vriendinnen. Wat vanzelfsprekend was is nu helemaal weg. Mijn man en ik hebben gelukkig allebei ons werk nog. Ik kan mijn marketingwerk redelijk vanuit huis doen, we zijn nu ook een beetje meester en juf voor de kinderen, met opdrachten van de Vrije School in Bergen. Mijn man is beveiliger en zijn werk verschuift nu naar begeleiding bij deurbeleid bij grote winkels en bouwmarkten. We leven nu erg in het moment met elkaar.”

Wethouder in crisistijd

In de portefeuille van wethouder Erik Bekkering zitten onder meer de middenstand, recreatie en toerisme. Precies de sectoren waar de gemeente nu hard wordt geraakt. “Dus als college hebben we meteen uitstel gegeven van het betalen van belastingen, precariorechten. We besturen nu op hoofdzaken en kijken wat inwoners en ondernemingen nodig hebben. En we hebben de sociale teams versterkt. Ook wij als college kunnen nu niet bijeenkomen, maar we zijn hecht en hebben met ons drieën (de VVD levert op dit moment geen wethouder, red.) net ons eenjarig bestaan gevierd.” Het werk van Bekkering bestaat nu vooral uit contact houden met de ondernemers, kijken hoe hij kan helpen hen door deze tijd heen te krijgen. “In dat opzicht is deze tijd ook een verdieping in het menselijke verhaal.” Ook ziet hij nu een soort onthouding van politieke scherpe kantjes. “We hebben alle fractievoorzitters gebeld en die hebben allemaal steun gegeven aan wat we als wethouders nu doen.” Toch gaan sommige dingen nog wel voor de zomer aan de orde komen: de lagune bij Camperduin en de Eeuwige Laan in Bergen bijvoorbeeld. Als we tenminste de participatie goed kunnen organiseren in deze omstandigheden.”

Dorpshuis De Hanswijk

In Egmond aan den Hoef (rond 2.500 inwoners) is De Hanswijk een belangrijke schakel in het verenigingsleven, sport en toneel. En er zijn vaste huurders uit de zorgsector: Starlet, fysiotherapie, Welzijn Bergen. “Alles is nu al twee weken dicht en weg”, zegt voorzitter Bert de Leeuw en inwoner van het dorp. “Waar draait dit op uit? Als een vereniging haar voorstelling niet kan geven, is er meteen een flink probleem. Het dorpshuis zelf staat wel redelijk stevig, dus als bestuur gaan we ons beraden wat we voor de verenigingen kunnen doen. We zitten ook in een sollicitatieprocedure voor een beheerder. Dan voer ik een gesprek, maar wat moet ik zeggen?” Zelf bestelt hij dan af en toe voor thuis een afhaalmaaltijd: “Steunen waar je kunt steunen.”

Drijvende kurk weg

“Een gelaten sfeer”, zo kenschetst Marien Schrijver de stille toestand in zijn stranddorp, waar anders altijd reuring is. “Hier wonen veel oudere mensen. Die blijven binnen. In mijn straat hebben we nu een appgroep, waarmee we bij elkaar informeren of we iets kunnen doen. Maar de horeca en de hotels zijn volledig dicht, dat is ongekend. Heel veel personeel is naar huis gestuurd. “Vooral de strandtenten zijn kwetsbaar”, denkt Marien. “Die hadden nog hoop op de Pasen, maar daar gaat het niet van komen. Dat begrijpt iedereen goed.” Er was in het dorp ook hard gewerkt aan de viering van 75 jaar bevrijding van half april tot half mei. Wordt dat verschoven naar september, of gewoon een heel jaar verder? Voor ondernemers zal een jaar te lang zijn, dus blijft er hoop op nog voldoende werkzame maanden in dit jaar om de kosten te bestrijden. De enige winst van deze toestand, zo hoor je overal, zit in opleving van aandacht voor elkaar. Of winst voor de natuur.