Afbeelding
Foto: Skitterphoto via Pexels

Open brief aan Frans Timmermans

Motie PvdA-Statenfractie over bomenkap

Groet, 26 januari 2020

Beste Frans,

In het NOS-Journaal hoorde ik dat 1.000 miljard euro nog niet voldoende was voor de EU om het klimaat te redden.

Je kunt een begin maken en het hoeft niets te kosten. Voordat je met het ambitieuze plan van start gaat om 3 miljard bomen te planten, kun je er meer dan honderdduizend redden. Het gaat om het plan van Staatsbosbeheer, gesteund door de provincie Noord-Hollland, om in het kader van het verouderde plan Natura 2000 op een gebied van 20 hectare in het Van Steijn- en Leeuwenkuilbos alle Corsicaanse dennen te kappen. Daarvoor zou al een contract gesloten zijn met een biomassafabriek.

Op de hoorzitting bij Provinciale Staten op 13 januari spraken drie oud-Staatsbosbeheermedewerkers, oud-directeur Frits van Beusekom, oud-manager Leffert Oldenkamp en auteur en boswachter Jacob Vis namens de actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven zich onomwonden uit tegen de bomenkap (ze hadden 10 minuten). Daarna was de zitting van de commissie Natuur op 16 januari met eveneens tien minuten spreektijd.

Op de commissievergadering kondigde de PvdA, meldt Statenlid Gert-Jan Leerink, aan voor 3 februari met andere partijen binnen de Statenfracties aan een motie te werken waarin vooralsnog alleen fase 1 van de plannen wordt uitgevoerd, fase 2 eventueel, maar pas na grondige evaluatie die niet eerder dan na vijf volle jaren plaats kan vinden, fase 3 wordt definitief geschrapt. Daarnaast zou er gepleit worden dat voor iedere boom die de komende jaren in de provincie verdwijnt er elders - hetzij in dit gebied dan wel verder in de provincie – er minimaal twee moeten worden terug geplant. Voorzitter Jan Engelbregt van Schoorlse Bos vindt vooralsnog de motie teleurstellend omdat er geen sprake van vooruitgang, maar eerder achteruitgang, temeer omdat aan fase 1 niet meer wordt getornd. Daarop was juist de hoop gericht.

Wel heeft de bomenkap de Statenfracties meer in beweging gebracht, zo wil de PVV-Statenfractie weten van Provinciale Staten hoeveel subsidie Staatsbosbeheer het afgelopen jaar en dit jaar heeft gekregen voor het beheer van het Van Steijn- en Leeuwenkuilbos.

Kees de Bakker