Woningen bouwen in gemeente Bergen, waar wel en waar niet?
Woningen bouwen in gemeente Bergen, waar wel en waar niet? (Foto: Pexels)

Extra budget voor bouwen in dorp

Ingezonden brief door Bert Jansen, Egmond aan Zee

Huizenbouw in Egmond aan Zee

Ons dorp is aan het vergrijzen omdat er te weinig betaalbare huizen worden gebouwd of beschikbaar zijn. Laten we kijken naar de mogelijkheden om een kleine 200 betaalbare huizen toe te voegen:

De enige grote locatie die er is, is het Egmondia voetbal terrein. Als we de voetballers van Egmondia kunnen overhalen om bij Zeevogels te voetballen (2 km verder) kunnen we veel sociale woningen bouwen op het Egmondia terrein dat we alleen beschikbaar stellen aan de jonge gezinnen uit Egmond aan Zee. (waaronder natuurlijk ook vele voetballers). Wat is belangrijker: Voetbal om de hoek of een betaalbaar huis om de hoek?

Andere plaats waar 20 sociale woningen kunnen worden gerealiseerd is links van de bestaande sporthal (die gewoon gehandhaafd blijft, ook beter voor de CO2 en stikstof uitstoot). De grond ligt al 10 jaren braak en kan zo voor woningen worden gebruikt.

Een derde mogelijkheid is het terrein van de uit gebruik genomen R.K. Kerk aan de Wilhelminastraat. Eerst even de door de Gemeente opgelegde monumentenstatus verwijderen. Zo mooi is het pand toch ook niet, en als door de monumentenstatus niemand iets met het pand wil beginnen, verpauperd het ook. Of gaat de gemeente het onderhoud dan betalen?

Dus platgooien RK Kerk, parochiehuis en pastoorswoning en de naast liggende sociale woningen door bouwen richting het oosten.

Tenslotte is het zinvol om goedkope appartementen te bouwen voor de 75 + bewoners zodat ze hun bestaande woningen kunnen vrijmaken voor jonge gezinnen. Liefst op de plaats van de oude bibliotheek aan de zeeweg, zodat ze makkelijk het dorp in kunnen lopen.

Het zijn maar wat ideeën maar we moeten toch langzaam wat gaan doen voordat dit een dorp wordt zonder jeugd en toekomst. Belangrijk is dat een betrouwbare gemeente meewerkt en niet stiekem dure woningen in de plannen drukt.