Vuurtoren van de week: Blackhead (Clare)
Vuurtoren van de week: Blackhead (Clare) Foto: Jos Glorie

Vuurtoren van de week: Blackhead (Clare)

Door: Frits van Eck

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week een uitstapje naar de Ierse vuurtoren Blackhead (Clare).

Ierland, het land met veel roodharige inwoners, heerlijke muziek en ruige landschappen.

Westkust

De Ierse westkust bestaat grotendeels uit kliffenkusten, heuvels en middengebergte. Je vindt er veel baaien waaronder Galway Bay (in het Iers Loch Lurgain). Deze baai heeft een lengte van 50 kilometer, de breedte varieert van 10 tot 30 kilometer. De vuurtoren Blackhead (Clare) staat aan de zuidkust van deze baai, net buiten de snelweg R477. De toevoeging Clare is om onderscheid te maken met de vuurtoren Blackhead in Noord-Ierland. De betonnen, vierkante vuurtoren is actief sinds 1936, is 8,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 20 meter. Hij werd gebouwd door Robert MacDonald van Galway. Om de vijf seconden geeft hij witte flitsen noordwaarts en rode flitsen oostwaarts. Deze vierkante toren was ooit wit geschilderd, de invloed van de zee is echter duidelijk zichtbaar. De galerij ontbreekt niet. Zonnecollectoren ondersteunen het stroomverbruik.

'Ghost' tower

Er is geen spoor te vinden van huizen van vuurtorenwachters, vermoedelijk was dit licht vanaf het begin geautomatiseerd. Met de beste wil van de wereld kan je het geen “mooie” vuurtoren noemen. Ook deze locatie nodigt nu niet direct uit daar wat langer te verblijven. Maar ja, je kunt in het leven niet alles hebben.

Coördinaten: 53° 09' 14.2” N - 9° 15' 53.5'' W