De achtentwintigjarige Isabel Daniel en haar kinderen zaten dagenlang vast op een dak voor zij werden gered. Samen met driehonderd anderen overleefden zij door gekookt regenwater te drinken.
De achtentwintigjarige Isabel Daniel en haar kinderen zaten dagenlang vast op een dak voor zij werden gered. Samen met driehonderd anderen overleefden zij door gekookt regenwater te drinken. (Foto: Joost Bastmeijer).

Joost Bastmeijer vliegt de hele wereld over, maar nu even niet

EGMOND AAN DEN HOEF – Joost Bastmeijer (31) is geboren en getogen in Weesp, maar woont nu al enkele maanden noodgedwongen in Egmond aan den Hoef. Hij verblijft normaal gesproken samen met zijn vriendin in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, maar moest vanwege de uitbraak van het coronavirus dat land verlaten. De fotojournalist was de afgelopen maanden vooral actief in de Egmonden en Bergen, waar hij markten, de lintjesregen en de activiteiten rond 4 en 5 mei fotografeerde.

Door Ruud de Waard

‘Hoever’ heeft op Instagram 40.000 volgers

In Kenia heeft hij aardig wat misstanden aanschouwt, maar wat betreft het coronavirus is Nederland er een stuk slechter aan toe. Op dit moment zijn in Kenia, een land met ruim vijftig miljoen inwoners, ‘slechts’ 649 mensen besmet en dertig mensen overleden. "Toch kozen wij voor vertrek naar Nederland,” zegt Joost. “We wisten niet hoelang het vliegverkeer naar Nederland gestremd zou zijn. Het is prettig om even 'dichtbij' familie in de risicogroep te verblijven. En ieder half jaar komen we toch al een periode terug om familie en vrienden te bezoeken. Hoe lang het logeren bij mijn ooms in Egmond aan den Hoef zal zijn, is nog onduidelijk. Alles hangt af van het afzwakken van het virus en wanneer er weer naar bestemmingen buiten Europa gevlogen kan worden.''

Paplepel

Joost begon zijn werkzame carrière als radiojournalist, maar ging later ook fotograferen. "Ik ben opgegroeid in een familie waarbij fotografie hoog in het vaandel stond. Zowel mijn vader, opa als een oom zijn fervent fotografen. Ik heb totaal geen spijt dat ik een aantal jaren geleden overgestapt ben op de fotografie, al schrijf ik ook nog regelmatig. Tijdens mijn reizen over het Afrikaanse continent focus ik graag op bepaalde thema’s, ook nu houd ik de ontwikkelingen goed in de gaten. Ik reis soms af naar conflictgebieden en bericht over klimaatcrisis en wateroverlast. Dan pak ik het vliegtuig en probeer op locatie de foto’s te maken. In het begin bood ik achteraf mijn materiaal aan in de hoop dat er gegadigden waren, maar tegenwoordig werk ik alleen in opdracht. Vaak ga ik samen met vriendin Saskia op reis, die werkt als Afrika-correspondent voor RTL Nieuws. Sinds een paar jaar zet ik de foto’s die ik heb gemaakt op Instagram, waar ik gevolgd word door meer dan 40.000 mensen.’’

Lokaal

Om de tijd in Nederland te doden gaat Joost de straat op. "Ik wilde kijken hoe de mensen hier omgaan met het coronavirus en hoe het hun leven beïnvloedt. Ik ben op markten geweest, heb veel foto’s gemaakt in de Egmondse duinen en heb burgemeester Rehwinkel vastgelegd toen hij via een videoverbinding belde met ontvangers van een lintje. Heel anders dan wat ik normaal doe, maar wel interessant. Ik ben op dit moment in gesprek met het Regionaal Archief in Alkmaar, die de foto’s willen opnemen in hun collectie. Ik ben ook nog aan het kijken of ik de fotoserie ergens kan exposeren.” Toch hoopt Joost zo snel mogelijk terug naar Kenia te gaan en van daaruit naar verschillende landen af te reizen om weer te gaan fotograferen. In de afgelopen jaren heeft heel wat landen bezocht. Soms voor vakantie, maar meestal werkgerelateerd. In de afgelopen twee jaar reisde hij onder meer af naar Tanzania, Nigeria, Ethiopië, Zuid-Afrika, Burkina Faso, Rwanda en Oeganda. Wie op Instagram naar beneden scrolt, komt ook nog reizen naar Jordanië, Iran, Cuba en de Verenigde Staten tegen.

'Angst is een slechte raadgever'

Goede voorbereiding

Voor elke reis bereidt Joost zich goed voor. "Er zijn landen waar je op je hoede moet zijn, maar angst is een slechte raadgever. Ik laat me vaak informeren door mensen die op locatie wonen en werken. Verder verloopt de situatie ter plekke altijd anders dan je verwacht, dus je moet flexibel zijn. Vorig jaar deden we bijvoorbeeld verslag van de natuurramp in Mozambique. We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten, dus hebben we ons extra goed voorbereid. We hadden zelfs een tentje bij ons, voor als we niet in een hotel konden verblijven." De foto die hij daar van de achtentwintigjarige Isabel Daniel en haar drie kinderen won vorig jaar de tweede prijs in de Zilveren Camera-verkiezing voor fotojournalistiek.

Joost Bastmeijer woont al enige weken bij een oom in Egmond aan den Hoef.