Jouke Minkema (1934-2020).
Jouke Minkema (1934-2020). (Foto: aangeleverd)

Jouke Minkema (1934-2020): in dienst van het Schoorlse nieuws

Hoe in 333 woorden een mens samen te vatten die je al sinds februari 1968 kent en zijn telefoonnummer 509 1685 uit je hoofd?

Door Kees de Bakker

Het begon bij de telex van de Alkmaarse redactie van het Noordhollands Dagblad, waar ik als scholier de drukte van de krant opsnoof en te midden van redacteuren als Peter Gerritse (de chef) en Kees Komen onder het ratelen van de telex kennis maakte met Jouke. Ik omdat ik mijn eerste stukjes ging schrijven en Jouke die er al redelijk geroutineerd bij zat als correspondent van Schoorl voor de krant.

Inmiddels inwoner van Schoorl maakte ik kennis met de autoriteit van deze Friese Schoorlaar die het nieuws van Schoorl beheerde voor De Duinstreek, waar zijn kompaan de Bergense Fries Henk Jellema heerste over Bergen.

Jouke kwam uit een horecafamilie, die (v/h) paviljoen Minkema bestierden en Jouke dreef met zijn vrouw De Berenkuil midden in de Schoorlse duinen. Daar verzon hij versjes en bundelde ze in Even pauze. Ik was net met uitgeverij Conserve begonnen met literaire ambities en daar paste Jouke’s bundel niet bij. Ik kreeg er naderhand spijt van, want al snel verscheen de vierde druk. Ook publiceerde Jouke boeken over Simon Gutker – de Strandvonder (daar kwam later het beeld van John Bier van, Schoorl kon zich een tweede beeld van Teun de Jager nog niet permitteren), Schoorlse Mensen en Jutters bij Pirola. Jarenlang woonde Jouke in Camperduin waar hij altijd wandelde met zijn herdershond(en) die hij steevast Jansen noemde.

Op 21 oktober 2017 wilde ik hem samen met Henk Jellema het eerste exemplaar geven van Gerookte zalm, satirische roman over een dorpsverslaggever, van de Bergense auteur Gerben Colster (pseudoniem van filosoof Hans Dijkhuis). Jouke weigerde helaas, hij stond niet graag in het nieuws. Henk Jellema nam de honneurs waar en somde zijn kleurrijke en unieke journalistieke verdiensten op, verworven in zeventig jaar. Berekening volgens zoon Ype, die in zijn voetsporen trad bij de krant.