Botenverkopers doen goede zaken. Mensen besteden vakantie- en zelfs spaargeld aan een boot.
Botenverkopers doen goede zaken. Mensen besteden vakantie- en zelfs spaargeld aan een boot. (Foto: aangeleverd)

Vakantiegeld besteed aan een sloep

Mooie plekjes ontdekken in de provincie

Botenverkopers waren bang dat de coronacrisis slecht zou zijn voor hun zaak, maar niets is minder waar. Twee keer zo druk als normaal is eerder regel dan uitzondering.

“Vakantiegeld wordt besteed voor de aankoop of aanbetaling van een bootje”, weet Ron Koolhaas uit het waterrijke dorp Vinkeveen. Hij koopt en verkoopt boten vóór en in opdracht van bedrijven en particulieren. “Opvallend veel geïnteresseerden uit Noord-Holland en de thuisblijvers kiezen veelal voor een sloep", zegt hij.

Mooie plekjes

De interesse voor het prachtige Nederlandse watergebied ligt volgens hem in het feit, dat we langzamerhand weer terug gaan naar de basis. “Ik ken mensen die de hele wereld hebben gezien, maar in eigen land weten ze niet eens de mooie plekjes te vinden. Nu gaan ze het mooie in de eigen provincie nu écht ontdekken. En hoe kun je dat beter doen via het water. Vanaf het water ziet de wereld er heel anders uit.”

Nieuwe watersporters

De wetenschap dat veel Nederlanders deze zomer door alle corona-beperkingen niet op vakantie gaan, blijkt voor velen een belangrijke reden om een boot te kopen. Verkopers van met name kleinere boten tot een meter of vijf kunnen nauwelijks aan de vraag voldoen.

Als warme broodjes

De boten vliegen letterlijk en figuurlijk als warme broodjes over de toonbank. Opmerkelijk is het, dat de kopers vooral nieuwe watersporters zijn. “Zij ontdekken op zeker een nieuwe vorm van recreëren en vakantie houden in eigen land. Bovendien kun je de hele zomer van een bootje genieten en niet alleen maar twee of drie weken.”

Niet alleen het vakantiegeld wordt ingezet, maar ook het spaargeld. En als dat niet voldoende is, wordt geld geleend om de aankoop te kunnen bekostigen. Naast de kleinere, goedkopere, worden net zo gemakkelijk duurdere boten vanaf 50.000 euro verkocht. Verkopers weten niet wat ze meemaken. Koolhaas: "Mensen willen direct varen, maar de voorraad is beperkt. Zeker nu het een relatief goed voorjaar is en een te verwachten mooie zomer voor de deur staat. Het is niet alleen in de verkoop druk, maar ook bij bedrijven die watersport gerelateerde artikelen verkopen en boten verhuren."