Greetje en Bram Klerk genieten van elkaar en van de dieren.
Greetje en Bram Klerk genieten van elkaar en van de dieren. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.Nl)

Zestig jaar samen en nog steeds gelukkig

SCHAGERBRUG - Hun passie voor zwemmen zorgt ervoor dat het echtpaar Bram en Greetje Klerk blakend van gezondheid is. Met hun 88 en 87 jaar oud zijn ze de oudste leden van zwemvereniging De Hartvrienden in Sint Maartenszee. Met 25 jaar actief lid zijn ze wekelijks te vinden in zwembad Campanula. Maar wegens corona is het zwembad gesloten. Gelukkig hebben ze elkaar nog en hun dieren.

Het is even puzzelen om het echtpaar te ontmoeten. Omdat zowel Bram als Greetje tot de risicogroep behoren wat betreft het coronavirus, moeten we hier zeker gepaste afstand houden. Met handgel in de tas, hygiƫnische doekjes bij de hand en handschoenen aan betreedt ik de woning van de lieve jubilarissen. Naast het feit dat ze al 25 jaar lang wekelijks hun baantjes trekken, is het echtpaar dit jaar ook 60 jaar getrouwd.

TBC

Op zich valt het aantal jaar dat ze getrouwd zijn wel mee gezien hun leeftijd. De meeste stellen trouwden in die tijd veel eerder. "Maar dat heeft een reden," vertelt Bram. "Nadat we in ondertrouw zijn gegaan zijn gegaan kreeg Greetje TBC." "Ja ik had de mazelen gehad en had daarna nog longproblemen maar van de keuringsarts moest ik toch aan het werk," vertelt Greetje. "Maar ik voelde me erg slap en in plaats van met de fiets ben ik toen met de bus gegaan. Eenmaal op werk ben ik aangestoken." "De ondertrouw was destijds een jaar en 3 weken geldig. We moesten dus opnieuw in ondertrouw want Greetje mocht pas na twee jaar weer terug naar huis, vertelt Bram alsof het gisteren was. Greetje vertelt verder."Omdat ik was opgenomen in Hoog Laren kwam Bram twee keer per week, op zondag en woensdag, helemaal op zijn brommer naar mij toe,"

Het waren zware tijden voor het jonge stel en werden flink op de proef gesteld. "Ik moest een jaar lang plat liggen en mocht niet uit bed. Als ik naar de wc moest, brachten ze me op de brancard." "Ja en het was er altijd steenkoud," voegt Bram toe. " de ramen en deuren stonden altijd open." Uiteindelijk heeft Greetje de ziekte overwonnen en kon het verliefde stel toch nog trouwen. Ze gingen samenwonen boven vader en moeder in Nieuwendam.

Een sorbet met live muziek

Maar hoe hebben jullie elkaar ontmoet? "Nou Bram wierp zich op als redder," lacht Greetje als ze terugdenkt aan hun eerste ontmoeting. " Ik werkte destijds in het ziekenhuis maar werd voor C&A op het Damrak lastiggevallen door een enge gozer. Toen kwam Bram naar mij toe en zei; als je hulp nodig hebt ben ik er."
En zo raakte de schippersdochter aan de praat met haar toekomstige man. "We gingen wat drinken en later zei hij, als je niemand anders hebt dan vind ik het leuk om je nog eens te zien. En zo is onze eerste date gekomen." De echte eerste afspraak was vlak nadat de watersnoodramp in 1953 achter de rug was.

Lees verder op pagina 5