De kinderen hoeven niet meer gemist te worden. (foto: Annette van Assem)
De kinderen hoeven niet meer gemist te worden. (foto: Annette van Assem) (Foto: Anette van Assem)

"Jippie we mogen weer"

SCHAGEN - Het wordt een spannende tijd voor kinderen, pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Na twee maanden gaan de scholen en kinderdagverblijven in Nederland weer open. Ook bij Blosse Kindcentra, één in opvang en onderwijs, gaan de basisscholieren weer terug de schoolbanken in en worden de jonge kinderen weer opgevangen. De afgelopen weken hebben de leerkrachten en pedagogisch medewerkers hard gewerkt om de kindcentra aan te passen aan een samenleving waarin corona nog steeds een grote rol speelt. Volgens Jeroen Spanbroek, bestuurder van Blosse, zijn de kindcentra er klaar voor.

Het is echt maatwerk per locatie

"We zijn ontzettend blij dat we de leerlingen weer kunnen ontvangen en mogen begeleiden," vertelt Jeroen enthousiast. De opvang is nooit gesloten geweest voor kinderen met ouders die cruciale beroepen uitoefenen, maar het was wel stiller dan anders. En de leerkrachten hebben natuurlijk ook niet stilgezeten en uitdagend thuisonderwijs verzorgd. Nu komt de samenleving weer langzaam op gang en wij als team van Blosse hebben de nodige voorbereidingen getroffen zodat ieder kind weer veilig naar school kan."

"Zo heeft het bestuur een taskforce samengesteld van medewerkers per geleding die de afgelopen twee weken dagelijks de voortgang bespraken van de getroffen voorbereidingen. Want elke locatie is anders, dus het is echt maatwerk. Om de teams handvatten te geven hebben we als bestuur aan de eerste contouren gewerkt voor het onderwijs en de opvang. Met deze draaiboeken kunnen de medewerkers per locatie invullen hoe het bij hun het beste werkt."

De voorbereidingen zijn immens. Het gaat namelijk niet alleen om het onderwijs, ook de opvang voor de jonge kinderen vindt plaats onder hetzelfde dak. "We hebben allemaal mini-samenlevingen gecreëerd die per locatie verschillend zijn. Wat bij de ene locatie haalbaar is kan niet gehandhaafd worden bij een andere locatie. Denk aan de 1,5 meter regel voor de medewerkers. Looproutes naar klaslokalen en toiletten. Het aanschaffen van sanitaire voorzieningen en hygiënevoorschriften voor medewerkers en kinderen. Hoe maak je de klassen kleiner en blijft het werkbaar voor zowel de leerlingen als de leerkracht? Het is echt maatwerk waardoor draaiboeken per locatie worden uitgewerkt, vertelt Spanbroek."

Lees verder elders in de krant