ZakenClub ’t Zand verduurzaamt bedrijventerrein met inkoopactie van zonnepanelen.
ZakenClub ’t Zand verduurzaamt bedrijventerrein met inkoopactie van zonnepanelen. (Foto: aangeleverd)

Zon op Zand: de daken kleuren donkerblauw in 't Zand

’T ZAND - Ondersteund en gesubsidieerd door gemeente Schagen en provincie Noord-Holland is door ZakenClub ’t Zand een grote inkoopactie van zonnepanelen gestart om het bedrijventerrein te verduurzamen. Bij deze aankoopactie is van meet af aan intensief samengewerkt met Groot Ecobouw BV, hierdoor konden er tegen betere garanties, kwaliteit en prijs de zonnepanelen ingekocht, geleverd en aangelegd worden. Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord heeft hierbij ook zijn waardevolle bijdrage geleverd.

Inmiddels zijn bij negen bedrijven zonnepanelen gelegd en er volgen er nog meer. Ook op het dak van onderneming Alb Groot zijn zonnepanelen geplaatst, hiermee wordt zijn bedrijfsvoering energieneutraal gemaakt.

Druk(te) op het net

Bij de meeste bedrijven gaat het goed, echter, bij een paar grotere aansluitingen is gedurende het project gebleken dat Liander de regels voor leveren op het net heeft aangescherpt. Zo kon er eind 2019 nog worden geleverd op het net maar begin 2020 niet meer.

Stand van zaken

Inmiddels heeft Sunconnect BV uit Oudkarspel de daken van de panden van Alb. Groot, De Heij Adviesgroep, Tas Transport, Art & Metal, MultIT Automatisering, C.G. Tuin Holding en Van der Voort van zonnepanelen voorzien.

De verzwaringsaanvraag voor Carteam Garage de Boer is akkoord, hier kunnen de panelen in juni worden geplaatst. De verzwaringsaanvraag voor Bakker & Schilder Transport is nog in behandeling bij Liander.

De duurzame inkoop van Zon op Zond gaat verder met inkoop van laadpalen, LED verlichting en verhandelen van energie bij de bedrijven onderling.