Het plein wordt helemaal aangekleed zodat ieder kind er wil spelen.
Het plein wordt helemaal aangekleed zodat ieder kind er wil spelen. (Foto:Vincent de Vries)

Schoolplein krijgt ware metamorfose dankzij subsidie

't ZAND - Geen stenen en beton meer op het schoolplein van de Sint Jozefschool in 't Zand, maar gras, leuke speeltoestellen en een pannakooi. De basisschool heeft subsidie ontvangen uit het Groen Fonds van de provincie Noord-Holland, en is van plan om dit uit te geven aan een volledig vernieuwd schoolplein. In de zomervakantie wordt er begonnen aan de werkzaamheden, dus het is nog even wachten. Jacintha Roos vertelt vast waar de kinderen zich op kunnen verheugen.

Lenna van den Haak

Roos is met Laura Kolb van de Sint Jozefschool en Anja Bos van de Zandhope de drijvende kracht achter het initiatief en is al geruime tijd bezig om geld bij elkaar te krijgen. Zo heeft ze al een veiling gehouden in het dorp, is er ook van de Rabobank subsidie ontvangen voor het ontwerpen door kinderen van een speelhuis en subsidie voor het realiseren van een watertappunt van het HOOGheemraadschap

Samenwerking met lokale ondernemers om dit te realiseren

"Op deze manier kunnen we echt iets moois neerzetten," vertelt Jacintha trots. "Het plein is nu saai en de speeltoestellen zijn afgekeurd. Deze worden zo snel mogelijk vervangen. Op dit moment zijn we druk bezig met het plannen voor de inrichting van het plein, en in de zomervakantie willen we gaan beginnen met de bouw."

Volgens Roos zijn er grote plannen gemaakt. " De school heeft het keurmerk van gezonde school, waarbij veel bewegen voorop staat. Tevens richten wij ons op bewegend leren wat door het schoolplein ook mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast richten we een deel van het plein in waar kinderen kunnen onderzoeken en ontdekken. Denk aan een planten- en of kruidentuin en een zandspeelplaats met een waterspeelplaats. Voor de sportieve kids willen we kijken voor een pannakooi, een basket en speeltoestellen."

Maar dat is nog niet alles. "Voor de kleuters komt er een verkeersplein waar met kleine fietsjes en steppen op gereden kan worden. Verder willen we op een deel van het speelplein een theater plaatsen. Hier kunnen we optredens organiseren maar ook klassikale lessen geven als het bijvoorbeeld lekker weer is."

"Omdat we begrijpen dat ieder kind hier wel wil spelen hebben we besloten dat het plein dan ook voortaan voor openbaar gebruik is. Waar nu het plein nog gesloten is, zorgen we ervoor dat als het klaar is iedereen hier lekker kan spelen," vertelt Roos. Maar voorlopig moeten de kinderen nog even wachten. "Laat de vakantie maar beginnen, dan is het sneller september."


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding