Volg nu ook de leuke route.
Volg nu ook de leuke route. (Foto: Team Sportservice)

Rondje Schagen door zes wijken

SCHAGEN - “Wat goed! Zag gisteravond al zo’n pijl staan en vroeg me af waar die voor zijn. Dus ze vallen wel op!” “Wat een onwijs goed plan.” En iemand uit Wormerland reageerde met de opmerking: “Cool, dat willen wij ook wel in onze gemeente.” Het zijn een paar reacties die Team Sportservice kreeg op de Facebook-foto’s gemaakt tijdens de aanleg van de eerste Beweegroute in Schagen. Samen met trim- en atletiekvereniging TAS’82 werkte de organisatie de laatste weken keihard om deze te realiseren.

Volg de pijlen en loop, fiets, beweeg je fit

Monique de Vries van Team Sportservice: “Dit idee is voortgekomen uit het Sportakkoord. De Beweegroute Schagen is onderdeel van de Schager Wijkenlopen. Volgend jaar gaat die de tiende keer van start, omdat het dit jaar vanwege corona niet door kon gaan.”

De Beweegroute moet mensen inspireren om lekker buiten te bewegen en dat kan op veel manieren. “We hebben iedereen nog even in spanning gehouden”, lacht Monique. “Op social media kwamen veel reacties voorbij over de witte pijlen die opeens in alle wijken op de grond staan.”

Vanuit het Sportakkoord

“Het leeft in ieder geval enorm”, reageert Co Wiskerke van TAS’82. Tijdens de Sportakkoord-inspiratieavonden raakten hij en ‘compagnon’ Monique enthousiast over een beweegroute door hun stad. Beiden werkten eerder samen aan de Wijkenlopen Schagen. “Zo is het plan eigenlijk ontstaan”, licht Wiskerke toe. “In alle zes wijken in Schagen ligt een beweegroute van ongeveer 2,5 kilometer. Dat zijn Groeneweg, Hoep Zuid en Noord, het centrum, Waldervaart, Muggenburg en Nes Noord.”

Oefeningen bij elke pijl

Bij de start van elke route staat een bord. Op dit bord staan een korte uitleg en inspiratie voor oefeningen die je bij elke pijl kunt doen. Monique: “Je kunt de route op diverse manieren uitvoeren. Een rondje van 2,5 kilometer of je doet er twee of meer. Wandelen, joggen of hardlopen, het maakt niet uit. Het gaat erom dat mensen bewegen in de buitenlucht.”

Bewust bewegen en beleven

“Daarbij leer je op deze manier de wijken van de gemeente Schagen kennen en ervaar je pas hoe mooi onze natuur is. Bewust bewegen en beleven”, vult Co aan. De routes zijn niet allemaal volledig rolstoeltoegankelijk, maar met een kleine aanpassing in de route is het mogelijk om de route met een rolstoel te volgen.

De routekaarten staan allemaal op www.teamsportservice.nl/schagen.


De exacte link naar de routes is: https://bit.ly/2A6Fg5Y

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding