Deurbelcamera helpen tegen inbraken.
Deurbelcamera helpen tegen inbraken. (Foto:stichting NIPW)

Camera's en deurbelcamera's schrikken inbrekers af

REGIO - Na een inbraak(poging) plaatst bijna de helft van de slachtoffers een camera bij de voordeur. In de afgelopen maanden, met veel thuiswerkende mensen, zijn er veel minder inbraken gepleegd. De politie spreekt over tientallen procenten minder. Inbrekers willen namelijk niet het risico lopen betrapt te worden. Maar als we straks weer minder thuis hoeven te werken, hebben inbrekers misschien wel extra aandrang om op pad te gaan. De ervaring leert dat ze dan de goed beveiligde huizen overslaan.

Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken bij de politie, zegt hierover: "Als een inbreker een (deurbel)camera signaleert, zal hij eerder het hazenpad kiezen. Bij een onderzoek in Almere in 2018 waarbij in een bepaalde wijk, waar veel werd ingebroken, bijna 100 digitale deurbellen werden geplaatst, nam het aantal woninginbraken sterk af." Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna de helft (46%) van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, om die reden een (deurbel)camera hebben geplaatst.

Privacyregels voor camera’s

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld: Wanneer de camera beelden opneemt, moet kenbaar gemaakt worden dat er camera's hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Daarnaast mogen de opgeslagen beelden maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen ze voor derden niet bereikbaar zijn. www.inbraakmislukt.nl.