Gelukkig 2020
Gelukkig 2020 (Foto: Pixabay)

De redactie wenst u een gelukkig 2020

HAARLEM - Meer bewegen, gezonder eten, minder drinken… Goeie voornemens zijn prachtig, maar hoe zorg je dat zo'n goed voornemen ook ècht een goede gewoonte wordt? Het is eigenlijk heel simpel. Maak het doel zo, dat het ook haalbaar is. En dat geldt natuurlijk voor alles wat u wilt bereiken dit jaar. De redactie zet hier een aantal tips op een rijtje. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn goede voornemen haal.

1. Weet wat bij u past

Het klinkt misschien als een open deur, maar zelfkennis is absoluut de sleutel voor het aanleren van goede gewoonten. Als u bijvoorbeeld heel plichtsgetrouw bent, houdt u dan goed aan de verwachtingen van degene die ook plichtsgetrouw is. Het kan dan goed werken als u samen met iemand gaat sporten – u wilt die persoon niet teleurstellen, dus gaat u zonder morren naar de sportschool. Pas als u weet hoe u bent, kunt u een aanpak kiezen die daarbij aansluit – en die werkt voor u.

2. Maak het u zelf gemakkelijk

Hoewel u dus echt moet kijken naar wat bij u past, is er een strategie die voor iedereen nuttig is: maak het u zelf zo gemakkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld, wilt u sparen? zorg dan voor een automatisch spaarsysteem.

3. Behandel u zelf als een klein kind

Van kinderen verwachten we ook niet dat ze uit zichzelf gezond eten, of dat ze binnen een minuut omschakelen van rondrennen naar slapen. We helpen ze. Bijvoorbeeld door op school op een vast moment fruit te eten. En 's avonds zorg je voor een ritueel, met tanden poetsen, voorlezen en nog even napraten. Kijk op die manier naar u zelf, en u weet dat rust, reinheid en regelmaat de sleutel tot succes is.

4. Zorg voor genoeg slaap

Als u moe bent, houdt u iets niet vol. Als u moe bent, heeft u sowieso geen discipline en u wordt chagrijnig. En dan gaat u zoetigheid eten om meer energie te krijgen. En u gaat rare dingen doen. Bijvoorbeeld de wekker een half uur te vroeg zetten, zodat u 's morgens nog even kunt doezelen. Maak voor u zelf een naar bed gaan schema en hou je eraan.

5. Herken je uitvluchten

Een reden waarom het vaak niet lukt om je aan je goede voornemens te houden: wij zijn allemaal enorm goed in het verzinnen van smoezen om iets niet te doen. Laat u daar niet door beïnvloeden. Want elke smoes is er een teveel. Soms moet u uw verstand op nul zetten en gewoon doen of gaan.

6. Maak een plan

Als u echt aan uw voornemens wilt houden, maak dan eerst een duidelijk plan. En vergeet niet dat het alleen in het begin moeite kost om u aan deze voornemen te houden.

De redactie wenst u een voorspoedig 2020 en dat uw voornemens gaan lukken.