Nico Vader:
Nico Vader: "Een van de wensen is het opknappen van het havengebied in Broek op Langedijk." (Foto: Theo Annes)

'We zijn trots op de behaalde doelstellingen van Langedijk Waterrijk'

BROEK OP LANGEDIJK – Het waren Marcel Brandsma en Ronald van Schoorl die op 10 januari 1995 het initiatief namen om Stichting Langedijk Waterrijk op te richten.

Stichting viert 25-jarig jubileum

Een van de belangrijkste doelstelling van het tweetal was dat de doorvaarbaarheid van de vaarwegen gerealiseerd zou worden. ''En dat is in de afgelopen jaren voor een heel groot deel gelukt,'' zegt bestuurslid Nico Vader. ''Er zijn nog wel wat wensen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat ook de laatste knelpunten in onze gemeente opgelost zullen worden.''

Langedijk Waterrijk ontwikkelde een plan om de door verkaveling afgesloten vaarwegen te ontsluiten. ''Door studenten werd in scripties en afstudeerprojecten, gesteund en gevoed door SLW-bestuurders, het masterplan doorvaarbaarheid gecreëerd. Alle knelpunten geanalyseerd en voorzien van mogelijke oplossingen. Een omvangrijk plan dat met open armen door de bewoners en politiek werd ontvangen. In 2006 schenkt verzekeringsmaatschappij NH 1816 een brug in de 'Lepelaar'. Het eerste grote obstakel, een duikerdam, werd vervangen door een mooie brug. Hierdoor werd een prachtige vaarroute ontsloten en kan men vanaf de sluis varen, via de Achterburggracht naar de Noorderplas. Bewoners aan die vaarroute knapten hun tuin aan het water op een kochten een bootje, de achterkant van hun huis werd de voorkant.''

Havengebied

Hoewel nog niet alles is gerealiseerd, zijn er wel een aantal nieuwe wijken geheel doorvaarbaar en aangesloten op doorgaande vaarwegen.

Vader: ''Eerst werd de wijk Mayersloot ontwikkeld en later in nauwe samenwerking met Langedijk Waterrijk ook de wijk Westerdel en vervolgens Broekrijk. Op dit moment loopt het project Langedijk Ontwikkeld Met Water, een rechtstreeks voortvloeisel van het Masterplan. Een van de wensen die we hebben is het opknappen van het havengebied in Broek op Langedijk en de verbinding tussen Sint Pancras en Langedijk.

Het jubileumjaar gaat op vrijdag 10 januari van start met een feestelijke avond voor donateurs.

Lees verder op pagina 3

Op 21 juni vindt weer het bekende Sluis tot Sluis plaats tijdens de vijfjaarlijkse Koolsail.
Lichtjesavond Langedijk, een van de succesvolste evenementen van Langedijk Waterrijk.