Door vriend Bas Rentenaar is een mooie poster gemaakt, die u de komende tijd op meer plekken zult tegenkomen.
Door vriend Bas Rentenaar is een mooie poster gemaakt, die u de komende tijd op meer plekken zult tegenkomen. (Foto: Theo Annes)

Bas de Boer zwemt tegen kanker

LANGEDIJK - "Vorig jaar hebben we een aantal mensen verloren aan kanker en ook nu nog zijn er dierbaren om ons heen de met deze ziekte te maken hebben. Als 'gezond persoon' kun je alleen maar toekijken en meeleven."

door Marsha Bakker

In plaats van toe te kijken, besloot Bas iets te doén

Familieleden, vrienden, bekenden: iedereen kent wel iemand die vecht tegen kanker of heeft iemand aan deze wrede ziekte verloren. Het gevoel van machteloosheid omdat iemand voortdurend moet leven tussen hoop en wanhoop is voor velen herkenbaar. In plaats van aan de zijlijn te blijven zitten en te wachten op het vaak onvermijdelijke, besloot Bas iets te doén.

22 kilometer in 72 uur

"Op een avond zat ik De Wereld Draait Door te kijken, waar Maarten van der Weijden vertelde over zijn 11stedenzwemtocht en dat hij het nog een keer gaat doen. Ik voelde me meteen aangesproken: ik ga meedoen! Ik heb me aangemeld en in augustus gaat het gebeuren: 22 kilometer in 72 uur zwemmen, in stukjes van steeds 2 kilometer, tussen Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden!"

Zwemervaring aanwezig

Bas is al zijn leven lang een echte waterrat, zo hij heeft jarenlang gewaterpolood bij Zwem- en poloclub De Reuring en als het weer het toeliet lag hij als kind achter het huis in de sloot. "Dat is nog steeds zo, ook nu woon ik aan het water en als ik in de zomer uit m'n werk kom spring ik meteen te water waar m'n drie jongens ook al liggen te plonsen."

'Beetje slootwater doorslikken ben ik wel gewend'

Het zwemmen in sloot is dan ook niet iets waar hij tegenop ziet, en ook met de zwemconditie zit het wel goed. "Ik draag nu een speciaal horloge waar alles op wordt geregistreerd, snelheid, tijd, aantal gezwommen kilometers. Uiteraard ben ik wel weer in training, en zwem ik braaf 's m'n baantjes in het zwembad, maar mijn basisconditie is gelukkig goed. Een beetje slootwater doorslikken ben ik ook wel gewend. Waar ik wel tegenop zie is het 's nachts zwemmen, in het pikkedonker. En dat je dan na 2 kilometer zwemmen gaat rusten, net even lekker wegzakt en dan hup die koude sloot weer in moet. Dat is ook niet te trainen. Maar misschien is het allemaal zo'n happening dat je puur op adrenaline die tocht zwemt. Ik ga het meemaken!"

11stedenzwemtocht

Van 28 tot en met 31 augustus vindt de editie van de 11stedenzwemtocht plaats.

In dit weekend zwemt Maarten met een estafetteteam om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de (toekomstige) kankerpatiënt.

Maarten start en draagt daarna het stokje over aan een estafette-team dat de volledige tocht van 195 kilometer zal volbrengen. De 111 inschrijvingen voor het meezwemmen van 2 kilometer in alle 11 de steden zijn inmiddels vergeven. Bas de Boer is een van deze helden.

Vrienden

Samen met zijn vrienden gaat hij dit avontuur aan.

"Ruud Vreeker, Chris Engeringh en Walter Jorna gaan mee naar Friesland. Zij zijn mijn verzorgingsteam. Mark van der Molen heeft een camper geregeld waar ik kan rusten en eten en Chris rijdt me naar Friesland. Walter zorgt ervoor dat ik word voorzien van eten en drinken en alles wat ik nog meer nodig heb. Ruud en Hassan van SportsInc lopen met me mee langs de kant en houden in de gaten of alles goed gaat terwijl ik in het water lig."

11 doelen

Maarten van der Weijden steunt met het geld 11 doelen dit jaar. De opbrengst komt ook dit keer voor de volle 100% ten goede aan kankerpatiënten. Een deel is gericht op het vergroten van kans op herstel of verlenging van het leven. Maar kwaliteit van leven tijdens en na kanker, is ook erg belangrijk voor patiënten.

Zo zal Maarten met zijn Foundation onder meer geld bijeen proberen te zwemmen voor minder belastende kankerbehandelingen, nieuwe therapieën, maar ook koppelbedden voor patiënten die hun laatste dagen graag hun dierbaren dichtbij zich hebben. Uniek is dat Van der Weijden dit jaar met een aantal andere goede doelenorganisaties de handen ineen slaat. "Geen patiënt heeft er iets aan als we tegenover elkaar gaan staan en elkaar gaan beconcurreren. Laten we elkaar liever versterken en zo mogelijk maken dat we die euro's voor dit belangrijke werk zo snel mogelijk bij elkaar krijgen!"

Zo werkt de Foundation dit jaar niet alleen samen met KWF, maar ook met organisaties als KiKa, Roparun en de Paulien van Deutekom Foundation. De patiënten zijn ook dit jaar vertegenwoordigd, via de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten en de diverse patiëntenverenigingen.

Vervolg op pagina 3