Ga tijdig het gesprek aan met de buren.
Ga tijdig het gesprek aan met de buren. (Foto: Aangeleverd)

'Beste buren, mag het wat minder?'

REGIO - "We hebben nieuwe buren gekregen en we hebben hen verwelkomd met een bos bloemen. We hadden meteen een klik met elkaar en kwamen af en toe bij elkaar op de koffie. Na een paar maanden viel het ons op dat de kinderen van onze buren veel meer geluid veroorzaakten dan voorheen. We wilden niet klagen bij de buren want we waren bang dat dit misschien onze goede relatie op het spel zou zetten."

"Ondertussen raakten wij steeds vaker geïrriteerd. Het traplopen werd traprennen met schoenen aan, deuren vielen hard dicht en het gegil van de kinderen was niet om aan te horen. Ons burenleven was veranderd in onrust, herrie en ergernissen. Pas toen de bom bijna barstte zijn wij op hoge poten naar onze buren gegaan. Ondanks dat wij ons rustig wilden opstellen, kwamen wij boos en ongeduldig over. De goede burenrelatie was met één gesprek naar een dieptepunt gebracht omdat wij klaagden over hun kinderen. Dat lag gevoelig. Na een week zijn wij teruggegaan naar onze buren. Wij boden onze excuses aan voor de manier waarop wij de overlast hebben aangekaart en gaven nu rustig aan dat wij geluidsoverlast ervoeren waardoor ons woonplezier was afgenomen. Onze buren reageerden gelukkig positief op onze excuses. Uiteindelijk hebben we samen afspraken kunnen maken. Dat kon alleen dankzij de positieve inzet van twee kanten. We zien in dat wij te lang hebben gewacht met het vertellen van onze irritaties en zijn blij dat wij als buren de draad toch weer goed hebben kunnen oppakken!"

Ga gesprek aan

Geluidsoverlast is landelijk gezien de meest gehoorde burenklacht. Buurtbemiddeling Heerhugowaard adviseert mensen het gesprek met hun buren tijdig aan te gaan. "Wacht liever niet totdat u erg geïrriteerd of boos bent geworden. Vaak zijn de buren namelijk niet op de hoogte van het veroorzaken van de overlast en de impact daarvan op uw woongenot."

Advies nodig

Wie graag advies wil over een gesprek met de buren kan contact opnemen met Buurtbemiddeling Heerhugowaard via 06-41466450 of buurtbemiddeling@methhw.nl. Of vraag het gratis bemiddelingstraject aan. Buurtbemiddeling Heerhugowaard is landelijk erkend én PLUS-gecertificeerd.

De geschetste situatie over geluidsoverlast is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk en niet terug te herleiden naar een specifieke burenklacht.