Onderwijs op het Huygens College.
Onderwijs op het Huygens College. (Foto: Marcel Rob)

Kleinschalig en persoonlijk onderwijs

HEERHUGOWAARD - De overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs is voor veel leerlingen een grote verandering, met name omdat vo-scholen veel groter zijn. Het Huygens College maakt er veel werk van om deze overstap goed te begeleiden.

Tweejarige brugperiode en ruimte voor persoonlijke groei

Dat past in de filosofie van de school omdat persoonlijke aandacht een belangrijke kernwaarde is. Juist omdat de school kleinschalig is georganiseerd, is er ook ruimte voor persoonlijke aandacht. Wie de school binnenkomt merkt dat meteen aan de sfeer en de contacten tussen leerlingen en personeel.

De nieuwe brugklasleerlingen worden extra begeleid om snel aan hun nieuwe school te wennen. Elke klas heeft een mentor die wordt ondersteund door junior-mentoren. Dat zijn bovenbouwleerlingen die een klein groepje eersteklassers begeleiden en ondersteunen. Zij gaan ook mee op brugklaskamp en zorgen ervoor dat de nieuwe leerlingen zich snel thuis voelen. Door het aanbod van Huygens Extra, met bijvoorbeeld de sportklas, de cultuurklas, businessclass en scienceklas, kunnen de leerlingen een klein stukje van het onderwijs laten aansluiten bij hun belangstelling of talent. Ook dat maakt het onderwijs op het Huygens College persoonlijk. Naast de speciale vwo-klassen kiest het Huygens College voor een tweejarige brugperiode met combinatieklassen. Hierdoor wordt uitstel van keuze gerealiseerd en ontstaat ruimte voor persoonlijke groei van leerlingen.

Zo geeft het Huygens College het begrip 'persoonlijk' op verschillende manieren vorm, en mag dat met recht kenmerkend voor de school genoemd worden.