Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De gemeente Noord-Holland

Met enige verbazing heb ik gekeken naar het proces van samenvoegen van Heerhugowaard met Langedijk. Het ene kleine dorpje met het andere. Zit daar, op dit kleine schiereiland, enige logica in? Ik dacht het niet.

Als we even terugkijken naar een recente samenvoeging, en dan heb ik het over Graft-De Rijp en de Schermer met Alkmaar, dan ontgaat mij enige logica. De Schermer en Graft-De Rijp waren eigenlijk ideaal als combinatie met de Beemster. Drie landelijke gebieden die perfect bij elkaar passen, maar nee, er werd anders besloten. Ik krijg het idee dat er door de overheid niet goed over na is gedacht.

En als ik het dan toch over denken heb, dan laat ik mijn eigen gedachten hun gang maar gaan. Wij wonen hier op een schiereiland met allemaal dezelfde belangen. Zoals twee kusten, die van het IJsselmeer en de Noordzee. Polders met uitwatering, dijkbeheersing, wegen onderhoud en noem maar op. De belangen boven het Noordzeekanaal zijn hier voor ons allen gelijk. Dus eigenlijk is het onzin om weer overal nieuwe gemeentehuisjes neer te zetten, nieuwe burgemeesters te benoemen en weer op nieuw alles in te delen.

Verder nagedacht zie ik de provincie in beeld. Een hele grote, geldverslindende organisatie met figuren die geld uitzetten in IJsland, niet beseffend wat ze nou eigenlijk aan het doen zijn, met een Commissaris van de Koning die tijdens het hele gebeuren van niks weet en gewoon de andere kant uitkijkt.

'Als de provincie kan worden opgeheven zou dat een enorme besparing opleveren'

Ergo: de oprichting van de gemeente Noord-Holland, die zich uitstrekt van Den Helder tot het Noordzeekanaal. Als de provincie kan worden opgeheven zou dat een enorme besparing opleveren van allerlei onnodige uitgaven. Misschien kunnen we daar eens een referendum over houden. De grenzen van deze gemeente worden daarna alleen maar bepaald door water. Water wat ons al tot de lippen staat en nog steeds stijgende is.