Natuurtalent in musicalland Sara de Jong
Natuurtalent in musicalland Sara de Jong (Foto gemaakt door Han Giskes afkomstig uit de privé collectie familiealbum De Jong)

Purmerends talent Sara de Jong straalt in musical Anastasia

PURMEREND – "De eerste keer op het toneel was wel even spannend, maar daarna was het alleen maar leuk." Inmiddels, zo'n twee jaar na die eerste keer, is Purmerendse Sara de Jong (10) een doorgewinterde musicalspeelster. Ze begon op school, de Oeboentoe in Weidevenne, met de musical dance battles van Kreavaria bij Ammes Brandenburg, daarna speelde ze bijna twintig keer in Kruistocht in Spijkerbroek, en nu draait ze alweer heel veel voorstellingen mee in de drievoudig Musical Award-winnaar Anastasia.

door Nelleke Vogel

Tijdens de musical dance battles waar haar talent al opviel , wees een vriendin van haar moeder hen op audities voor Kruistocht in Spijkerbroek. Daar kreeg Sara uiteindelijk één van de kinderhoofdrollen, Martha, de zus van Ties. "Ik had hier geen zangsolo's maar wel wat tekst", vertelt Sara. "En ik zong met alle liedjes mee."

Veel onderweg

Kruistocht ging langs de theaters in het land en dat betekende veel onderweg zijn. "Als we echt ver weg zaten bleven we ook wel 's in een hotel slapen", vertelt Sara's moeder Anouschka,. "Dan maakten we er maar een weekendje van." De ouders waren zelf ook nauw betrokken bij Kruistocht. "Het was een semiprofessionele productie waarbij ook de ouders veel taken op zich namen. Dat was heel fijn. Want Sara was net 9. En daar gaat je hummel. Voor ons was het een heel leuke manier om er samen in te groeien."

Tijdens Kruistocht deed Sara al wat andere audities, waaronder Annie. Dat ging helaas niet door. Daarna kwam Anastasia langs. De audities waren erg spannend, er was aardig wat goede concurrentie. Na de laatste ronde was het afwachten, maar Sara had de hoop op een rol eigenlijk al laten varen. "Op een middag deed ik huiswerk bij een vriendinnetje en opeens kwam mijn moeder binnen", vertelt ze lachend. "Ze zei: ik heb wat leuks te vertellen. Je bent door!" Ze kreeg maar liefst drie rollen. Ze speelt de jonge Anastasia, maar ook haar broertje en een jongetje in de trein.

In de genen

Zingen zit bij Sara blijkbaar in de genen. Ook haar moeder Anouschka kan goed zingen en zingt in gospelkoor Deliverance dat onlangs nog in het concertgebouw heeft opgetreden. "Toch weet je nooit goed wat je kunt verwachten", zegt Anouschka. "Maar na haar eerste voorstelling kwam Sara naar me toe en zei: Mama, dit wil ik elke dag doen! Als dat het gevoel is na het eerste optreden is dat heel fijn en positief."

Lees verder op pagina 3

Sara de Jong
Sara de Jong