Astrid Francis heeft met haar actie veel goodwill gekweekt.
Astrid Francis heeft met haar actie veel goodwill gekweekt. (Foto: Rodi Media/MvS)

'Boze Boerin' oogst lof

NOORDBEEMSTER - Astrid Francis-Kraaij haalde de landelijke media als 'Boze Boerin' nadat ze zes ton piepers voor het kantoor van DEEN in Hoorn had gedumpt. Een actie ontsproten uit boosheid omdat zij door de coronacrisis met bèrgen Beemstervalery bleef zitten en de supermarkt aardappels uit het buitenland betrok. Na een goed gesprek op het hoofdkantoor was de lucht geklaard. DEEN liet zich bovendien van zijn beste en meest sportieve kant zien: de aardappel van Beemster bodem wordt vanaf woensdag in alle tachtig vestigingen verkocht.

door Marcel van Stigt

De ludieke actie van Astrid heeft haar veel bekendheid opgeleverd en daar heeft ze vooraf nooit rekening mee gehouden. Het was ook niet de opzet. Zoals haar actie eigenlijk ook niet zozeer op DEEN was gericht, maar meer op het principe dat zij tonnen aardappels vanwege de coronacrisis niet kan slijten, terwijl supermarkten aardappels uit het buitenland halen. Maar achteraf bleek dat ze geen beter adres had kunnen uitzoeken om haar ongenoegen te uiten.

Goed gesprek

"DEEN heeft me daarna uitgenodigd voor een gesprek," vertelt Astrid. "Ik dacht: die zijn zó boos. Die maken me af. Ik was best zenuwachtig. Met een delegatie van vier man ben ik om de tafel gaan zitten. Het werd een goed gesprek, waarin veel wederzijds begrip ontstond. Ze waren geschrokken van mijn actie en wilden het goedmaken. 'We hebben een blauw oog opgelopen', zeiden ze, 'dus geef ons even de tijd om er een lapje op te doen.' Heel sportief."

Het gesprek kreeg een meer dan bevredigend vervolg. Astrid ruimde de gestorte piepers weer op, maar was ze ook zo weer kwijt: Aan DEEN. Want die heeft deze week zesendertig ton Beemstervalley's bij haar opgehaald om ze in alle tachtig vestigingen te verkopen. Astrid: "Ze hebben het echt goed opgepakt en het meer dan goedgemaakt. Maar dat niet alleen. Ik hoor geluiden dat het in alle lagen van de retail is doorgedrongen dat het anders moet. Ik denk dat ik een deur heb ingetrapt. Er beweegt ineens heel veel."

Complimenten

Astrid maakte naam als 'Boze Boerin' en oogstte veel lof en complimenten..Zeker in de agrarische sector. En iedereen kent nu de Beemstervalery, de pieper van Beemster bodem. Astrid: "De Valery is een bestaande aardappel en die teelden we al. We hebben hem zelf eens uitgeprobeerd en ze bleken heel lekker te zijn. Drie jaar geleden hebben we er de Beemstervalery van gemaakt. In de Beemster klei groeit hij langzamer dan in zandgrond. Dat heeft een voordeel. Hij krijgt daardoor een romige, zoete, ziltige smaak. Je kunt hem ook met schil eten, want die is dun. En als je hem bakt of in de oven zet wordt hij lekker knapperig."