Jan Houtenbos vervangt wethouder Dick Butter.
Jan Houtenbos vervangt wethouder Dick Butter. (Foto: Rodi Media/MvS)

'Ik stond bekend als knuffelwethouder'

BEEMSTER - Jan Houtenbos uit Egmond aan den Hoef vervangt wethouder Dick Butter tijdens zijn ziekteverlof. In de zestien weken die daarvoor staan wil de 64-jarige Egmonder zich op verschillende terreinen voor de Beemster inzetten. En, voor zover de coronacrisis het toelaat, graag onder de Beemsterlingen zijn. Dat is zijn stijl en daar voelt hij zich prettig bij.

Jan Houitenbos vervangt wethouder Dick Butter

Met de Beemster was Jan Houtebos al redelijk bekend, want hij heeft er vroeger regelmatig gefietst, maar hij vond het toch wel handig om zijn nieuwe werkgebied vooraf te verkennen. Hij koos daarbij niet voor de anonimiteit. Hij had zijn eigen auto kunnen gebruiken, maar nee, hij huurde een in het oog springende Renault Twizy en doorkruiste daarmee alle dorpskernen in het tempo van een dagtoerist. Het bleef niet onopgemerkt. En dat was de opzet. Jan Houtenbos wilde zichzelf alvast presenteren.

Houtenbos wil zich vaak laten zien, voor zover dat tijdens de coronacrisis mogelijk is. "Ik ben graag onder de mensen, wil weten wat er speelt. Ik ben in Egmond en Bergen wethouder geweest en iedereen kon me aanspreken. Ook als ik bij de bakker in de rij stond. Alleen niet als ik ijs voor thuis in mijn handen had. Dan zei ik toch echt: 'Sorry, het komt nu even niet uit.' Op vrijdag at ik altijd een harinkie bij een viskraam. Stonden er al mensen op me te wachten om me iets te vragen. Ik stond bekend als knuffelwethouder. Zo wil ik het in de Beemster ook. En ik stel de directe benadering van de Beemsterlingen op prijs. Met mijn Twizy trok ik in ieder geval al bekijks. Ik zag het sommige mensen denken: wie ís die gozer?"

Veel ervaring

Dat raadsel is inmiddels opgelost. Jan Houtenbos is door Dick Butter, VVD-partijgenoot en netwerkcontact, gevraagd hem te vervangen. De gehele raad stond daar achter. Houtenbos, veel ervaring in de lokale politiek en mede daarom koninklijk onderscheiden, had ontslag genomen als wethouder van Bergen omdat hij zich in een weinig stimulerende werkomgeving bevond. Maar hij zat nog vol ambitie en zin om aan een nieuw avontuur te beginnen. Hij heeft dan ook direct 'ja' tegen het tijdelijke wethouderschap in de Beemster gezegd.

Houtenbos heeft veel ervaring met het stroomlijnen van fusies, iets wat nu erg van pas komt. Financiën is een van de taken en hoog op zijn prioriteitenlijst staat de harmonisatie van de belastingen. Die moeten gelijk lopen zodra Purmerend en Beemster één gemeente zijn geworden. Houtenbos gaat zich daarnaast onder meer focussen op de ontwikkelingen in Zuidoostbeemster en Middenbeemster, de jaarrekening en begroting en op de locaties van de verschillende scholen.

Gaat dat allemaal lukken in zestien weken? En hoe wil hij dat de Beemsterlingen op hem terugkijken als Dick Butter zijn werkplek weer inneemt? Houtenbos; "Ik hoop dan een toegankelijke wethouder te zijn geweest met verstand van zaken die zich voor de Beemster heeft ingezet. Maar ik heb wel een valkuil. Ik hecht me aan een gemeenschap. Ik zie er nu al tegen op."

Marcel van Stigt