Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Borstbeeld verricht wonderen

MIDDENBEEMSTER - Het vorig jaar op het terras van winkel/lunchroom de Kosterij plaatste borstbeeld van de beroemde schilder Carel Fabritius lijkt wonderen te kunnen verrichten. Mensen die in een creatieve blokkade zaten, kregen weer volop inspiratie nadat ze het borstbeeld aangeraakt hadden.

Deze gave werd bij toeval ontdekt door een auteur die al weken worstelde met een zogenaamde writersblock. Tijdens een wandeling door Middenbeemster aaide hij terloops en nietsvermoedend over de kop van Carel Fabritius. Eenmaal thuisgekomen ontdekte hij weer volop inspiratie te hebben gekregen. Collega kunstenaars die met een soortgelijk dilemma zaten, bleken daarna ook profijt te hebben van een bezoekje aan Middenbeemster. Fabricius is blijkbaar in staat om het noodzakelijke creatieve proces een boost te geven. En niet alleen voor professionals maar zeker ook voor amateur-kunstenaars.

Het verhaal gaat dat de kunstschilder Carel Fabritius (geboren in Middenbeemster in 1622) bij zijn geboorte een lastig te sluiten kleine fontenel had. Zijn moeder heeft hem in zijn eerste levensjaar dagelijks over zijn kruintje gewreven. Bepaalde hersencellen zijn daardoor extra gestimuleerd waardoor hij later een creatief genie is geworden. Onder andere bekend van het beroemde Puttertje (Museum Den Haag Mauritshuis).