Verkeersregelaar Hildo de Waal ziet ze allemaal langs komen: ''Het gaat over het algemeen heel gemoedelijk.
Verkeersregelaar Hildo de Waal ziet ze allemaal langs komen: ''Het gaat over het algemeen heel gemoedelijk." (Foto: RodiMedia/NV)

Weerstand inwoners begrijpelijk maar milieustraat draait op topcapaciteit

PURMEREND – De lange rij auto’s op de Van IJsendijkstraat wachtend op toegang tot de milieustraat is al weken een bekend fenomeen. Als je geluk hebt start je halverwege de straat maar ook dan kun je er zomaar anderhalf uur staan. Het frustreert veel mensen, men denkt dat het anders zou kunnen, maar is dat terecht? Wethouder Paul van Meekeren en beleidsadviseur Ellen Hermens leggen uit waarom niet. De enorm toegenomen hoeveelheid afval gecombineerd met de voorgeschreven overheidsmaatregelen maakt dat de gemeente alle zeilen moet bijzetten om te voorkomen dat de afvalverwerking vast loopt.

“De hoeveelheid afval is sinds de aanvang van de coronacrisis enorm toegenomen”, licht Paul van Meekeren toe. “Er komen dagelijks bijna 700 mensen naar de milieustraat. Ook zijn er erg veel extra grofvuilmeldingen per week, waardoor de wachttijd voor ophalen oploopt. Dat afval moet ook verwerkt en afgevoerd worden om de capaciteit op peil te houden. We zetten alles wat we hebben in om te voorkomen dat het vast loopt, met inachtneming bovendien van de anderhalve meter.” Komende weken gaat er in ieder geval bij de grofvuilmeldingen wat druk van de ketel: afvalverwerker de De Graaf Groep zal zo’n 800 extra meldingen weg werken. “Niet alleen in Purmerend, maar in heel Nederland staan files voor de milieustraten”, vervolgt hij. “Je zag dat mensen die opeens moesten thuiswerken of gedwongen thuis zaten gingen opruimen en klussen. Dat gaf direct al meer druk op de milieustraat. Bovendien, heel apart, zien we dat mensen ook zoeken naar een manier om er even uit te gaan. Dan gaan ze met een doosje papieren of twee zakjes afval anderhalf uur in de rij staan terwijl je dat ook makkelijk kunt opsparen. Een bezoek aan de milieustraat is géén uitje, ga alleen als het echt nodig is.”

Naast de toegenomen drukte kreeg ook de gemeente te maken met het anderhalve meter voorschrift.


Lees verder op pagina 9



.

Verkeersregelaar Hildo de Waal ziet ze allemaal langs komen: ''Het gaat over het algemeen heel gemoedelijk.