De spelers van Euripides die de voorstelling Assepoesterrr op de planken brengen. Martine Fit draagt een geel shirt en een zwart jasje.
De spelers van Euripides die de voorstelling Assepoesterrr op de planken brengen. Martine Fit draagt een geel shirt en een zwart jasje. (Foto: Aangeleverd)

Eén grote familie bij 75 jaar toneelvereniging Euripides

GROOTEBROEK - Toneelvereniging Euripides bestaat 75 jaar en viert dat met het sprookje Assepoesterrr geschreven door Henk Jansen. Een bewuste keuze, vertelt acteur Martine Fit.

'Besmet met het toneelvirus'

Martine vertelt waarom het 75-jarig bestaan wordt gevierd met een aantal voorstellingen van een sprookje. "Normaal spelen we kluchten, blijspelen, en tragikomedies, maar onze regisseuse hebben we speciaal voor dit moment de vrije hand gegeven en zij is een groot liefhebber van sprookjes."

Het toneelstuk Assepoesterrr is een familievoorstelling. "Onze stukken zijn altijd ook wel voor jongeren, maar dat geldt voor deze voorstelling wel in het bijzonder. De jonkies zijn zaterdagavond meer dan welkom, maar mogen ook naar de zondagvoorstelling komen. Na afloop kunnen ze Assepoester en de Prins een hand geven of misschien zelfs op de foto gaan met de Fee!"

Martine heeft toneelspelen van jongsaf aan meegekregen. "Nou, ik heb nooit toneelles gehad hoor, maar ben op mijn 28ste lid geworden. Dus ik speel al heel wat jaartjes mee. Mijn vader is al 45 jaar lid van Euripides. Hij speelt nu niet meer, maar is nog actief met de techniek. Als kind vond ik het geweldig dat mijn vader bij het toneel zat. Hij oefende zijn teksten met ons. Dan moesten wij de teksten van de tegenspeler oplezen. Heel leuk vond ik dat. Dan raak je er vanzelf door besmet."

Samen maken we het

Toneelvereniging Euripides bestaat uit zeventien leden die allemaal gek zijn van toneelspelen en dat doen naast hun baan. "We zijn één grote familie. Ervaring met toneelspelen of theaterlessen is echt niet nodig. Je leert heel veel door veel te oefenen en te spelen. De spanning die je hebt naar de uitvoering toe is echt bijzonder. Eerst concentreer je je op het leren van de teksten en als je die goed kent, ga je je verdiepen in het spelen en duidelijk praten enzo. Je werkt met elkaar heel nauw samen aan iets moois waarbij elk personage, hoe klein de rol ook, super belangrijk is. We maken het samen. De saamhorigheid is ook groot. Veel spelers zitten al jaren bij de vereniging, maar er zijn ook een aantal nieuwe spelers: we kunnen allemaal goed met elkaar overweg. We zijn een team, een hechte groep. Toch zijn nieuwe mensen die van toneelspelen houden altijd welkom hoor!"

Bevrijdingsjaar

Toneelvereniging Euripides, de naam verwijst naar één van de grootste Griekse tragediedichters uit de vijfde eeuw voor Christus, is in 1945 opgericht. Het was even zoeken naar de reden waarom de vereniging in het bevrijdingsjaar werd opgericht.

De echte reden is weinig prozaisch en heeft niets met oorlog of vrijheid te maken, aldus de wat oudere leden: de toneelvereniging is opgericht door een groep tuinders uit Grootebroek voor wie de wintermaanden wat saai was omdat er dan (bijna) niet op het land wordt gewerkt. Martine: "Zij wilden in de wintermaanden ook wat te doen hebben."

Snode plannen

In het toneelstuk Assepoesterrr woont Lucette samen met haar lieve vader, boze en valse stiefmoeder en twee 'verschrikkelijk gemene' stiefzusjes. Dit onuitstaanbare stel behandelen zachtaardige Lucette als dienstmeid en hebben haar de bijnaam Assepoester gegeven. De koning en koningin van het land willen dat hun zoon de Prins gaat trouwen maar daar heeft de Prins totaal geen zin in. Helaas pindakaas voor de prins want alle huwbare meisjes uit het hele land worden uitgenodigd voor een prinselijk bal waar de prins zijn bruid zal moeten kiezen. Stiefmoeder doet haar uiterste best haar vreselijke dochters zo mooi mogelijk op te tuigen en besluit dat Assepoester niet naar het bal mag gaan. Is er nog hoop voor Assepoester om toch op het mooie prinselijk bal te verschijnen? Zal de prins zijn bruid vinden? En wat voor snode plannen hebben de stiefzusjes en stiefmoeder nog in petto voor arme Assepoester? Er is er maar één die daar wel raad mee weet: de goede fee!

Dorpshuis De Stek, Op den Hoef 36 in Grootebroek. Zaterdag 14 maart, aanvang: 19.30 uur. Zondag 15 maart, aanvang: 14.00 uur. De voorstelling wordt ook zaterdag 21 maart om 19.30 uur gespeeld. Kaarten in de voorverkoop 6 euro bij bakker De Groenteman in het Streekhof, dorpshuis De Stek, Op den Hoef 36 en De Zinken Viool, Zesstedenweg 115. Kaarten aan de zaal 7 euro.

De spelers van de voorstelling Assepoesterrr.