Huis in aanbouw Tom Kranenburgstraat.
Huis in aanbouw Tom Kranenburgstraat. (Foto: Aangeleverd)

Televisietoestel gewonnen in Plan Noord in december 1958

Deze aflevering gaat over Plan Noord, of zoals Klaas Koeman op de voorkant schreef van zijn gelijknamige boek uit 2006 De geschiedenis van de eerste twintigste-eeuwse stadsuitbreiding in Enkhuizen.

Plan Noord was de plek waar ik vanaf mijn derde jaar opgroeide en met mij velen. Het was namelijk een zeer kinderrijke buurt. Het was een beginnende buitenwijk van Enkhuizen. Door de Enkhuizers werden de bewoners gezien als echte Buitenpoorters. De stadsuitbreiding bestond in 1958 uit de Asterstraat, de Begoniastraat, de Violenstraat en enkele huizen aan het Tulpenplein. Verder waren er het West-Frisia terrein en het Dindua terrein, van de beide voetbalclubs.

Woningnood

Wij woonden sinds enkele maanden in de nieuwe straat, de Tom Kranenburgstraat. Daarvoor hadden we jaren ingewoond bij familie in de binnenstad van Enkhuizen. De reden was de toenmalige woningnood.

In 1958 was de extra prijs voor de Sint-Nicolaasactie van de ENMB (Enkhuizer Neutrale Middenstands Bond) een zwart-wit televisie. Je moest daarvoor raden hoeveel uren de winkels van de deelnemende middenstanders open waren tussen 19 november en 6 december. Het juiste aantal uren was 14.184 uur en 45 minuten.

Het lot bepaalt

In een artikel van de Enkhuizer Courant destijds stond: Bij de controle van de meer dan honderdduizend formulieren (!) waren er 29, waarop de juiste tijd stond aangegeven. Onder het toeziend oog van de toenmalige, groepscommandant van de rijkspolitie bepaalde het lot de winnaar.' En... deze woonde in Plan Noord.

Half december 's avonds, tijdens de broodmaaltijd, werd er bij ons aangebeld en stonden daar de bestuursleden van de ENMB, de heren De Bruyn, Van Gelderen en Köster met het televisietoestel voor de deur. We werden van harte gefeliciteerd en waren erg blij en verrast met dit kostbare cadeau.

Eerste televisietoestel

Dit was waarschijnlijk een van de eerste televisietoestellen in de Tom Kranenburgstraat, want een televisie was toen iets bijzonders. Buren keken bij elkaar naar het nieuws. Op woensdagmiddag kwamen veel buurtkinderen bij ons om te kijken naar programma's zoals onder andere. Dappere Dodo en Okkie Trooy. Dat is in dit digitale tijdperk bijna niet meer voor te stellen.

Charissa Franke-Roskam,

Archief Collectief