Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok woont in Enkhuizen.
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok woont in Enkhuizen. (Foto: Kick Smeets Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Komt coronavirus naar Enkhuizen?

ENKHUIZEN - Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bezocht vorige week Iran waar steeds meer mensen besmet raken met het coronavirus. Er zijn al tientallen doden in Iran gemeld en ook het aantal coronabesmettingen is hoog. Rusland sloot zondag zijn grens voor bezoekers uit Iran. Met een minister die woont in Enkhuizen wordt de kans groter dat het gevreesde virus ook hier toeslaat.

Met minister in Enkhuizen is virus slechts één handdruk verwijderd van haringstad

Na het bezoek aan Iran heeft minister Blok geen test ondergaan om te kijken of hij daar besmet is geraakt met het coronavirus. "Tijdens de terugvlucht hebben we overlegd met de bedrijfsarts en het RIVM en in overleg met hen besloten dat we gewoon Nederland in kunnen gaan", zei de minister in Brussel voor de camera's van de NOS.

"Hun advies was niet om een test te ondergaan. Als mensen geen tekenen vertonen heeft zo'n test geen zin", vertelde de minister. Hij wilde niet speculeren of hij het virus mogelijk onder de leden heeft.

Twijfel

Blok sprak in Iran onder meer met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, die daarvoor contact had gehad met de burgemeester van Teheran van wie ook bekend was dat hij besmet was, aldus minister Blok. "Wat voor mij van belang is is dat ik en de mensen die met mij meereisden het advies van het RIVM hebben opgevolgd", zei Blok. "Dat is wat ik iedereen aanraad die in zo'n gebied is geweest of die twijfelt."

In Enkhuizen in isolatie

Vorige week dinsdag werd bijvoorbeeld bekend dat de Iraanse onderminister van Volksgezondheid besmet is geraakt met het coronavirus. Een dag eerder gaf hij al zwetend een persconferentie over de corona-uitbraak in zijn land. Minister Blok heeft in Iran de nodige handen geschud met officials.

Wij vroegen de minister wat hij gaat doen als blijkt dat zijn Iraanse ambtsgenoot - met wie hij in nauw contat heeft gestaan - het virus ook onder de leden heeft; deze minister is immers in direct contact geweest met een bestuurder besmet met het coronavirus.

Die vraag is niet te beantwoorden, aldus een woordvoerder van het ministerie. Toch lijkt het zeer waarschijnlijk dat Stef Blok in zijn woonplaats Enkhuizen in thuisisolatie zal gaan.

Gemeente

De gemeente Enkhuizen maakt zich nog geen zorgen. Ook niet nadat de eerste patiënten met het coronavirus in Nederland zijn gemeld.

"Zo lang hier nog geen coronavirus is geconstateerd zijn er geen maatregelen noodzakelijk. De GGD brengt ons op de hoogte zodra er aanleiding is om maatregelen te nemen. Via onze website wijzen we inwoners op de maatregelen die ieder kan nemen om verspreiding van corona en griepvirussen te voorkomen", zegt een woordvoerder.

Schoolreisjes

Grote internationale bedrijven in Nederland treffen intussen steeds meer maatregelen, zoals thuiswerken en niet reizen naar gebieden waar een uitbraak van het coronavirus is, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Werknemers die terugkeren uit risicogebieden laten zij uit voorzorg thuiswerken.

Ook veel grote sportevenementen worden afgelast. Steeds meer buitenlandse scholen schrappen buitenlandse schoolreizen.

Informatie

Kijk voor de laatste stand van zaken over het coronavirus op rijksoverheid.nl, rivm.nl of enkhuizen.nl.

Het coronavirus heeft intussen ook Nederland bereikt en minister Bruno Bruins van Volksgezondheid begrijpt wel dat mensen zich zorgen maken. Hij vindt het terecht dat er veel aandacht voor is en pleit voor goede publieksinformatie."Het is een reëel risico dat het coronavirus ook Nederland bereikt. Vroeger of later kan zich ook een patiënt in Nederland aandienen."

Kijk voor de laatste stand van zaken over het coronavirus op de website van de rijksoverheid: rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/nederlandse-aanpak-nieuw-coronavirus of rivm.nl.