Harry Morsink, voorzitter van het Veteranen Comité Enkhuizen.
Harry Morsink, voorzitter van het Veteranen Comité Enkhuizen. (Foto: Aangeleverd)

Voorzitter Veteranen Comité Enkhuizen pleit voor meer begrip

ENKHUIZEN - De expositie Veterans View is sinds dinsdag 3 maart te bezichtigen in het stadhuis aan de Breedstraat. Bezoekers kunnen ervaren wat oorlogsveteranen meemaakten tijdens hun inzet 'in dienst van de vrede'. Een gesprek met Harry Morsink, voorzitter van het Veteranen Comité Enkhuizen.

'Enkhuizen heeft meer dan 200 veteranen'

Jicky van Lienen, griffiemedewerker bij de gemeente Enkhuizen, haalde de expositie naar Enkhuizen. "Juist in het kader van 75 jaar vrijheid mag er wel wat aandacht zijn voor veteranen."

Voorzitter Veteranen Comité Enkhuizen Harry Morsink (59) is blij dat de expositie naar Enkhuizen komt. "Gewone mensen, burgers, weten vaak niet goed wat het werk van veteranen inhoudt en wat het betekent om veteraan te zijn. Op deze manier krijgen zij inzicht in wat het werk inhoudt."

Veteranen zijn Nederlandse (ex-)militairen die overal in de wereld zijn ingezet, vertelt de voorzitter. "Zoals in Joegoslavië en Afghanistan. Zij moeten wel minstens eenmaal langer dan drie maanden buiten Nederland hebben gezeten terwijl ze dienden in de Nederlande krijgsmacht." Enkhuizen heeft meer dan 200 veteranen, aldus Morsink.

Libanon

Harry Morsink werd als twintigjarige korporaal in 1981 naar Zuid-Libanon uitgezonden voor de UNIFIL-vredesmissie. "Sneller volwassen kun je niet worden", zegt hij met gevoel voor undestatement. "Ik ging er als hele jonge kerel heen en kwam terug als een volwassenen man. In een half jaar heb ik niet zoveel meegemaakt als daar. Ook vervelende dingen, mensen die overlijden bijvoorbeeld, maar de kameraadschap was groot. En dat is het nog steeds. We zien elkaar nog ieder jaar."

Morsink kwam goed terug uit Libanon. Met 'goed' bedoelt hij zonder trauma's. "En dat is niet voor iedereen weggelegd", zegt hij, terwijl hij een pleidooi houdt voor meer begrip. "De opvang na uitzending was er toen niet en is eigenlijk nog steeds niet voldoende. Je maakt er dingen mee die je niet wilt meemaken en wat je daar meemaakt, vergeet je nooit meer. Velen van ons kunnen dat goed verwerken, maar niet iedereen. Ik hoop dat deze expositie het begrip vergroot voor de situatie waarin veel uitgezondenen verkeren."

Expositie

De expositie bestaat uit meerdere beeldschermen, die onder een grote baret staan. Onder het 'hoofddeksel' krijgen bezoekers letterlijk een beeld van vijf veteranenverhalen: uit Korea, Cambodja, Rwanda, Bosnië en Afghanistan. In Veterans View delen veteranen hun verhalen met het algemene publiek. Jicky: "Je kijkt door de ogen van veteranen naar hun missies. Als je onder de baret stapt, ervaar je wat zij beleefden tijdens hun inzet in dienst van de vrede."

Er zijn ook persoonlijke spullen, zoals kostuums en foto's, te zien, maar dat mogen er best meer worden. Mensen die spullen zoals kostuums of materialen in bruikleen willen geven, kunnen met de gemeente contact opnemen en vragen naar Jicky van Lienen.

Veterans View is maandag 2 maart opgebouwd en vanaf dinsdag 3 maart tot en met woensdag 25 maart te bezoeken. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag tot 12.00 uur. Extra avondopenstelling: dinsdag 3 maart, maandag 16 maart en dinsdag 17 maart van 19.00 tot 21.00 uur.

Beeldschermen onder een baret.
In Veterans View delen veteranen hun verhalen.