Schoolreis haalt de krant.
Schoolreis haalt de krant. (Foto: Aangeleverd)

Enkhuizer schooljeugd op bezoek in Londen

Het schooljaar 1970-1971 werd een bijzonder jaar voor 31 leerlingen van de derde klas van de Buyshavenschool voor Mavo aan de Kuipersdijk. De directeur, de heer Biesboer, had besloten dat er dat schooljaar geen schoolreis zou worden georganiseerd.

Enkele vriendinnen vonden dit een zeer slecht plan en bedachten samen iets om toch op reis te kunnen met de klas. Het idee was om meerdere dagen naar Londen te gaan en enkele leerkrachten te vragen of zij mee wilden gaan om te helpen bij de organisatie. Want een plan bedenken is één, maar het uitvoeren is iets anders.

Drie leraren wilden wel helpen om dit voor elkaar te krijgen. Dat waren J. Sluiter, J. Kaldenberg en P. Harder. Zo geschiedde. Er werd een spaarplan opgesteld, bus, boot en hotel werden geregeld. De reis werd gepland in een vakantie: van zaterdag 4 tot woensdag 8 april. Dit nieuws haalde zelfs de Enkhuizer Courant van donderdag 2 april 1971, met als kop ‘Jeugd naar Engeland’.

Dames hadden pech

Zaterdagochtend kwam de bus om 4.30 uur bij school voorrijden. De reis ging via Zeebrugge, op de boot naar Dover en 's avonds om 20.00 uur arriveerden de leerlingen bij het Queens Garden Hotel in Londen. De begeleiders waren, behalve de leraren, ook mevrouw Sluiter en mevrouw Kaldenberg. Toen die zich wilden opfrissen voor het avondprogramma hadden ze pech. Enkele leerlingen hadden zo lang in bad gelegen dat het warme water op was.

Kroonjuwelen

De dagen werden goed gevuld. Zaterdagavond ging het gezelschap voor het eerst in de metro naar Piccadilly Circus en Travalgar Square. Dat was toen, vijftig jaar geleden, een hele ervaring. De volgende ochtend ging het naar Petticoat Lane Market.

De dagen erna volgden er nog: een rondrit door Londen, een bezoek aan de Tower met de kroonjuwelen, een rondvaart op de Theems, een bezoek aan Madame Tussauds en speeches in Hyde Park. Alle highlights van Londen werden bezocht.

Afscheid

De hoogtepunten waren het bezoek aan de musical Hair en het afscheidsfeest in één van de grote hotelkamers met zang en dans van het hele gezelschap. Na de reis deed de krant verslag van de schoolreis onder de kop ‘Enkhuizer schooljeugd op bezoek in Londen’.



Charissa Franke-Roskam, lid archiefcollectief