Jan-Willem Dekker en andere fans heten bezoekers tijdens fischertechnik clubdag warm welkom.
Jan-Willem Dekker en andere fans heten bezoekers tijdens fischertechnik clubdag warm welkom. (Foto: Rodi Media)

Fan eerste uur Fischertechnik

ENKHUIZEN - Jan-Willem Dekker (51) kreeg op zijn achtste verjaardag zijn eerste doosje van fischertechnnik. Een hobby was geboren. Nu is hij bestuurslid van de landelijke fanclub van dit constructiespeelgoed. De Drom sprak met de geboren en getogen Enkhuizer over zijn fascinatie.

Van eerste bouwdoos tot hijskraan machinist

Jan-Willem Dekker: "Mijn eerste bouwdoos was een basisdoos met radartjes, wieltjes en blokjes, zoals er zoveel zijn. Ik ben nooit gestopt met spelen. Het breidde zich steeds meer uit. Van mijn eerste zakgeld spaarde ik voor mijn eerste transformator, die ik nog steeds gebruik."

Kermis attracties

Jan-Willem heeft zich toegelegd op kermisattracties. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door kermissen. Als ik op de Kaasmarkt de vrachtwagens zag opengaan, de kermis opgebouwd zag worden en de attracties tevoorschijn zag komen was ik daar altijd bij. Ik keek mijn ogen uit en dat ging ik thuis nabouwen. Ik bouwde in de ene hoek van de kamer een kermis op, brak dat af, pakte alles in, liet het met vrachtwagens naar de andere kant van de kamer rijden en bouwde het daar weer op."

Jan-Willem heeft zo heel wat uurtjes doorgebracht op zijn knieën met bouwen en spelen. Op zijn knieën zit hij niet meer, hij heeft een eigen hobbykamer met een goed geoutilleerde werkbank. "Zoals de een met lego bezig is of postzegels verzamelt, ben ik gek van fischertechnik."

Klanten cadeaus

Fischertechnik is constructiespeelgoed van nylon en gemaakt van hetzelfde materiaal als de grijze plastic plugjes die je gebruikt om een schilderijtje op te hangen, vertelt Jan-Willem met veel kennis van zaken.

"Arthur Fischer had een bedrijf met bevestigingsmaterialen. Met kerst wilde hij wat origineels geven aan zijn klanten en zo ontstond het constructiespeelgoed fischertechnik".

Bedrijven als BMW en Siemens maken proefopstellingen met fischertechnik

Fischertechnik kinderachtig? Zeker niet - als je Jan-Willem beluistert.

"BMW en Siemens maken proefopstellingen van fischertechnik om hun productieprocessen te testen voordat zij daadwerkelijk hun productiestraten bouwen."

Kleurrijk

Deze machinist van een telescoophijskraan vindt het jammer dat fischertechnik zoveel onbekender is als bijvoorbeeld lego of knex. "We hebben meer technisch geschoolde mensen nodig. Nou, dan is fischertechnik het uitgelezen speelgoed om je technisch inzicht te ontwikkelen. Het is niet zo kleurrijk en gedetailleerd als lego, maar fischertechnik is veel technischer. Je kunt er veel meer mee."

Veel beweging

De eerstevolgende clubdag van de in 1991 opgerichtte fanclub is binnenkort voor de eerste maal in West-Friesland.

"Fischertechnikbouwers uit het hele land komen om hun modellen te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een grote hijskraan van ruim vijf meter hoog of kermisattracties waarvan alles draait en de lichtjes knipperen, machines en robots die van alles kunnen. Je kijkt je ogen uit!"

De clubdag van de fischertechnikclub is zaterdag 8 februari van 10.00 tot 16.00 uur in verenigingsgebouw De Wurf, Fresialaan 2 in Lutjebroek. De toegang is gratis.

Showman's Engine
Afbeelding
Afbeelding