Afbeelding
(Foto: Jelle de Jong )

Grote karekiet

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de grote karekiet.

Jammer genoeg is het kenmerkende krrr krrr kiet kiet van de grote karekiet steeds minder te horen. Ooit broedden er duizenden paren in ons land; nu zijn het er niet meer dan elke tientallen, onder andere in het IJsselmeergebied.

Trouw

en broeden in brede rietkragen van wat oud, overjarig en daarmee dik en stevig riet aan de waterkant. Daar bouwen ze heel kunstig hun tussen een paar stengels hangende forse nest. De meeste mannetjes zijn hun wijfje trouw, maar zo’n twintig procent houdt er twee of drie dames op na.

Sahara

De bruinige rietvogel is alleen in de zomermaanden in ons land. Als insecteneter valt er in de winter voor hem hier te weinig te vinden. Hij vliegt daarom helemaal over de Sahara!

Verstoring

De grote karekiet heeft het moeilijk, onder meer door het verdwijnen van gezonde, oude rietmoerassen en verstoring door waterrecreatie.




Het IJsselmeergebied kun je gerust een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar.

Het IJsselmeergebied is dan ook een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral de visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed.

Vogelbescherming komt in actie voor de natuur in het IJsselmeergebied. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd.

Het IJsselmeergebied wordt nog mooier.

Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. Gun vogels de rust die ze hard nodig hebben.

Meer informatie is te vinden op www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer