Nieuwbouwwijk Oude Gouw 1970, Vogelkerslaan.
Nieuwbouwwijk Oude Gouw 1970, Vogelkerslaan. (Foto: Aangeleverd)

Nieuwbouwwijk Oude Gouw ‘Bomenbuurt’ tussen 1967 en 1971

In het boekje Plan Noord, geschreven door Klaas Koeman, lees ik dat er rond 1950 een plan is om buiten de Vesting woningen te bouwen. Het plan betreft de wijken Plan Noord en Oude Gouw.

De huizen in Plan Noord worden gebouwd tussen 1954 en 1966. Ondanks dat er veel woningnood is, gaat het bouwen traag.

In 1967 start de bouw van de Oude Gouw, de Bomenbuurt. Via een brug over de Zandsloot wordt het bouwterrein ontsloten.

De nieuwe wijk loopt langs de Wilgenkade, de sloot langs Dindua-velden en Vogelkerslaan, de Iepenlaan, de Dreef en de Lindenlaan. De Dindua voetbalvelden zijn nog te bereiken via een bruggetje over de Zandsloot in Plan Noord, ter hoogte van de Meester Fluitmanstraat.

De bouw gaat veel sneller dan Plan Noord, de huizen zijn groter, de straten breder en er zijn garages. De eerste lagere scholen buiten de Vesting worden gebouwd: de Wilgenkade school en de Oude Gouw school aan de Kastanjelaan.

Boeren en tuinders

De ruilverkaveling is nog niet begonnen, dus boeren en tuinders varen met hun schuiten volop vanuit de stad om de polder in te gaan naar hun stukje land. De paarden grazen aan de overkant van de Vogelkerslaan en je kunt vuurtoren de Ven in de verte zien.

Leerlingen van de Cuyp leren hoe huizen worden gebouwd. Een ingemetselde plaquette hiervan vind je in het hoekhuis Kastanje- en Prunuslaan.

SRV-wagen

De eerste bewoners van Oude Gouw komen in 1967 en zijn voor hun boodschappen aangewezen op de winkels in Plan Noord of de stad. Verder komen venters met groente en fruit, de bakker en later de SRV-wagen langs de deuren.

Aan de Kastanjelaan wordt een noodgebouw van de Spar neergezet, op de plek waar nu het Rode Kruisgebouw staat. Bejaardentehuis Overvest wordt gebouwd, bewoners zijn blij met de buurtwinkeltjes aan de Elzenbaan 39, de kruidenierszaak van Jaap van Goor en op nummer 76 de groentewinkel van Simon Jongejeugd.

Nieuwe tijd

De winkels verdwijnen als de Vogelbuurt van Oude Gouw en het Koperwiekplein worden gebouwd. De nieuwe tijd wordt zichtbaar.


Charissa Franke-Roskam,

Archiefcollectief Vereniging Oud Enkhuizen