Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Gehoorverlies risicofactor voor dementie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gehoorverlies de grootste beïnvloedbare risicofactor voor dementie is. Het dragen van gehoorapparaten kan het risico op dementie verlagen.

De wetenschappelijke The Lancet Commissie toonde al in 2017 aan dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor is voor dementie. In het recent bijgewerkte rapport van The lancet Commissie wordt vastgesteld dat gehoorverlies de grootste aanpasbare risicofactor voor dementie is.

Er zijn twaalf risicofactoren die veertig procent van dementie kan vertragen of voorkomen. De twaalf risicofactoren zijn: gehoorverlies, opleidingsniveau, hoge bloeddruk, roken, obesitas, depressie, lichamelijke inactiviteit, diabetes, weinig sociaal contact, overmatig alcoholgebruik, hersenletsel en luchtvervuiling. De grootste beïnvloedbare risicofactor is volgens het rapport gehoorverlies op middelbare leeftijd.

Van Boxtel hoorwinkels

Juist een dergelijk gehoorverlies is relatief eenvoudig te beïnvloeden met het dragen van een gehoorapparaat. Hoortoestellen zijn een belangrijk middel voor communicatie bij gehoorverlies. "Gehoorverlies kan moeilijk te identificeren zijn wanneer de eerste symptomen zich aandienen", zegt Paul Vondenhoff, directeur van Van Boxtel hoorwinkels.

Gehoortest

Gehoorverlies en dementie zijn twee wereldwijde gezondheidsproblemen die in opkomst zijn. Regelmatig een gehoortest doen is een preventieve maatregel om goed te blijven horen, waardoor ook het risico op dementie op latere leeftijd wordt verkleind. Vondenhoff: “Zelfs voor degenen die geen symptomen van gehoorverlies ervaren, raadt Van Boxtel hoorwinkels een jaarlijkse gehoortest aan vanaf 55-jarige leeftijd."

Reputatie

Van Boxtel hoorwinkels volgen de technische ontwikkelingen op de voet en hebben altijd de nieuwste producten in het assortiment om de meest complete hooroplossing te bieden. Inmiddels heeft Van Boxtel hoorwinkels met 58 vestigingen een uitstekende reputatie als hoortoestelspecialist. De focus ligt bij gepersonaliseerde en deskundige hoorzorg. Voor meer informatie zie vanboxtelhoorwinkels.nl.


Van Boxtel Hoorwinkel Enkhuizen, Westerstraat 13.