Chris Segerius hoopt dat gemeenteraad haar controlerende taak oppakt.
Chris Segerius hoopt dat gemeenteraad haar controlerende taak oppakt. (Foto: Rodi Media/IH)

Enkhuizer ‘hofnar’ Chris Segerius eist einde geheimhouding Enkhuizerzanddeal

ENKHUIZEN - Enkhuizer Chris Segerius ving bot op zijn verzoek aan de gemeente Enkhuizen om openbaarmaking van de exploitatieopzet voor het Recreatieoord Enkhuizerzand (REZ). Voor hem is openbaarmaking van de exploitatie belangrijk omdat hij daarmee inzicht wil hebben in het geld dat de gemeente met de verkoop van de grond van Enkhuizerzand, naar zijn zeggen, mogelijk is misgelopen.

Segerius vraagt informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) over verkoop grond Enkhuizerzand

Oud raadslid Chris Segerius wordt ook wel ‘Luis in de pels’ genoemd, zegt hij zelf. In zijn blog Pim’s Prietpraat legt hij uit waarom hij de gemeente de maat neemt: om ‘zaken in de openbaarheid te bespreken die onze bestuurders liever met elkaar en binnenskamers bespreken’. Hij vergelijkt zichzelf met een paljas, een hofnar die in vroegere tijden ongestraft kritiek mocht uitoefenen op de werkwijze van de machtigen. De reden voor zijn Wob-verzoek? "Ik heb het recht om een verzoek te doen en van dat recht maak ik gebruik. De reden is dat ik aan de hand van originele documenten wil vaststellen of de door de overheid gegeven voorstelling van zaken juist is."

Kadaster

De ongeveer 17 hectare grond van recreatieoord Enkhuizerzand is destijds verkocht voor 335.000 euro aan ontwikkelmaatschappij OREZ, aldus Segerius. “Bij het kadaster kun je gewoon de akte van levering opvragen. Omgerekend is dat twee euro per vierkante meter. De gemeente stelt dat de grond voor een marktconforme prijs is verkocht. Ik denk dat dit bedrag een schijntje is. En dan ligt er ook de afspraak dat de gemeente straks zelf het onderhoud moet doen van het openbare gebied. Dat gaat de gemeente ook geld kosten.”

Marktconform

Segerius denkt dat met openbaarmaking van de exploitatieopzet duidelijk wordt of het aankoopbedrag wel zo’n marktconforme prijs is voor de grond van Enkhuizerzand. “De exploitatieopzet van ontwikkelmaatschappij Orez bestaat waarschijnlijk uit een raming van de verkoopprijs, de kosten van het bouwrijp maken en een redelijke winstopslag. Het verschil tussen de verkoopprijs en de kosten - inclusief een winstpercentage omdat je er als ontwikkelmaatschappij wel aan wil verdienen - is de prijs waartegen de grond kan worden aangeschaft.”

Het college van burgemeester en wethouders is niet bereid om inzicht in de exploitatieopzet te geven omdat het ‘bedrijfs- en fabricagegegevens betreft die vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld’. Ook het externe taxatierapport Recreatieoord Enkhuizerzand maakt het college niet openbaar vanwege ‘geheimhouding’. Segerius: “Ik kan mij niet voorstellen dat een exploitatieopzet bedrijfsgevoelige informatie bevat. Het gaat hier om verwachtingen voor de toekomst van een project dat nog gestalte moet krijgen.”

Financiële belangen

Een rare gang van zaken, oordeelt Segerius. “Het plan voor Recreatieoord Enkhuizerzand op basis waarvan de grond is verkocht door de gemeente was een veel duurder plan dan het nu uiteindelijk wordt. Bij dat plan zouden de huizen het IJsselmeer ingaan. Bij zo’n project kunnen de kosten voor de ontwikkelaar gigantisch zijn. Denk aan uitgraven, beschoeien, maken van een vaargeul… Als een ontwikkelaar heel veel kosten maakt, kun je je voorstellen dat je weinig hoeft te betalen voor aanschaf van de grond. Ik denk dat OREZ hier tactisch is geweest en wel wist dat ze dit dure plan nooit zouden hoeven uitvoeren omdat het onacceptabel was voor het Zuiderzeemuseum, een belangrijke speler. Bouwrijp maken van het eerste plan is aanzienlijk hoger dan bouwrijp maken van het huidige plan. Dat verschil is pure winst voor Orez, ik denk dat die daling van kosten gebruikt had moeten worden om de aanschafprijs van de grond te verhogen.”

Controleren

Deze gewaagde hypothese kan de gemeente makkelijk ontkrachten door transparant te zijn, meent Segerius. “Als het niet waar is, kan de gemeente dat laten zien door openheid van zaken te geven.” Segerius heeft aan de gemeenteraad gevraagd om in de raadsvergadering van september zich uit te spreken over deze geheimhouding. “Het is de taak van de gemeenteraad om het college van burgemeester en wethouders te controleren. En dus ook hoe de kosten van grote projecten totstandkomen.”