Directeur Wilco Dam van Het Driespan ontvangt graag weer zijn leerlingen.
Directeur Wilco Dam van Het Driespan ontvangt graag weer zijn leerlingen. (Foto: Aangeleverd)

Anderhalve-meter-school

ENKHUIZEN - Volgende week gaan de basisscholen in Enkhuizen weer open. Leerlingen gaan de helft van de tijd naar school en krijgen in halve klassen les. Directeur Wilco Dam van Het Driespan: “Kleuters zullen we net zo troosten als voorheen. Ouders hoeven niet bang te zijn dat we een verdrietig kind laten staan.”

'Kleuters blijven we troosten op oude manier'

Directeur Wilco Dam heeft er zin in. “Wij zijn blij dat we open kunnen. Iedereen staat te springen om weer op school te zijn. De leraren, maar ook een groot deel van de kinderen en ouders.”

Je zou het niet zeggen, maar kinderen gaan graag naar school, zegt de directeur lachend. “Al is het maar om hun vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten. De eerste twee weken van de lock down werden gezien als een onverwachte vakantie, maar dat was het natuurlijk niet. Iedereen was op huis aangewezen. Niemand kon nergens heen. Ook de combinatie werken en kinderen begeleiden was voor ouders niet altijd eenvoudig.”

Hoe ziet de school in coronatijd eruit? Welke keuze je maakt, het is nooit ideaal, zegt Wilco. “Per dag mag maximaal de helft van de leerlingen op school zijn. Dat is praktisch al niet haalbaar, want er zijn ook ouders in cruciale beroepen die graag gebruikmaken van de noodopvang. We willen hen niet uitsluiten.”

'Wisselende tijden niet ideaal, maar best haalbare voor nu'

Op Het Driespan starten de halve groepen op wisselende tijden om contactmomenten te verminderen. “Elke groep gaat door een andere ingang en op een andere tijd naar binnen. We werken met tweeweekse roosters. De ene week gaat een kind maandag, woensdag en vrijdag naar school. De andere week op dinsdag en donderdag. Dat zal voor ouders al een lastige puzzel worden. Het is niet ideaal, maar wel het best haalbare voor dit moment.”

De groepsindeling is pragmatisch tot stand gekomen. Wilco: “We hebben de groepen gesplitst op basis van het alfabet. Zo kunnen kinderen uit hetzelfde gezin dezelfde dag naar school. Maar het kan zijn dat je vriendje op andere dagen naar schoolgaat.”

Veel praktische problemen moeten opgelost. “Het advies luidt om niet tegelijk met meerdere groepen buiten te spelen. Wat het wezenlijke verschil is tussen met tien kinderen of met twintig kinderen buitenspelen is mij ontgaan. Het betekent voor veel scholen in elk geval een lastige opgave. Wij hebben gelukkig zo’n grote buitenruimte dat meerdere groepen tegelijk buiten kunnen spelen zonder met elkaar in contact te komen.”

Tape op de grond geeft looproute aan

Er is tape op de grond geplakt om looproutes aan te geven. “We proberen de lokalen zo in te richten dat je contact zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Bijvoorbeeld door met het bureau van de leraar en de instructietafels een soort afgescheiden ruimte te creëren zodat een kleuter er niet makkelijk doorheen banjert. Want een kleuter is binnen de kortste keren vergeten dat ie anderhalve meter afstand moet bewaren. Er zal minder fysiek contact zijn, maar de anderhalve meter is natuurlijk niet in alle situaties hanteerbaar.”

Leerachterstand

In leerachterstanden door twee maanden thuisonderwijs gelooft hij niet zo. “We weten dat na de zomervakantie kennis wegzakt, nu hebben kinderen nog elke dag schoolwerk gedaan. Nee, dat zal wel meevallen. Het accent ligt wat ons betreft in eerste instantie op het welbevinden van de kinderen. Voor ons is dat het belangrijkste.”