Verdwijnt aantrekkelijkheid Enkhuizen als havenstad?
Verdwijnt aantrekkelijkheid Enkhuizen als havenstad? (Foto: Rodi Media)

Bruine vloot hard geraakt: ‘We kunnen het niet alleen’

ENKHUIZEN – De chartervaart wordt hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Geen schip kan nu uitvaren. Als er niet snel iets gebeurd wordt gevreesd voor het voortbestaan. Enkhuizen heeft een grote bruine vloot. “De onrust neemt met de dag toe. Er dreigen historische schepen verloren te gaan”, zegt Paul van Ommen, directeur van BBZ, de belangenorganisatie voor de chartervaart.

Verliest Enkhuizen aantrekkelijkheid?

Door annuleringen van geboekte reizen zijn veel schepen in acute problemen geraakt. De belangenorganisatie trok vorige week aan de bel bij het ministerie van Economische Zaken. Een noodfonds is dringend nodig.

Anderhalve meter

De beroepsgroep vreest de anderhalve-meter-maatregel.

Van Ommen: “Het vooruitzicht dat social distancing voorlopig bij ons blijft, maakt varen welhaast onmogelijk. De ondersteuningspakketten van de regering brengen enige verlichting, maar zijn niet toereikend om de klap van 90 tot 100 procent omzetverlies op te vangen. Om de vloot te behouden is meer hulp nodig.”

Historie verdwijnt

Het bekendste deel van de chartervaart is de bruine vloot, de circa driehonderd tellende historische tjalken, klippers en aken die met betalende passagiers op de Nederlandse binnenwateren en het Wad varen. In Enkhuizen ligt er een veertigtal. “Het water staat hen aan de lippen. Het seizoen voor de chartervaart is nauwelijks begonnen en alweer gestopt. Klanten vragen hun aanbetalingen terug. Dat is moeilijk, want veel geld is al uitgegeven aan onderhoud bijvoorbeeld. Zo werkt onze tak. In de zomermaanden wordt gevaren met betalende passagiers en wordt het geld verdiend. De wintermaanden zijn voor onderhoud van het schip, keuringen en trainingen van de bemanning.”

Eenmaal verdwenen, zijn schepen onvervangbaar

Deze schepen worden niet gesubsidieerd, maar varen commercieel. “Schepen zullen voor altijd verdwijnen als ondernemers nu door de crisis failliet gaat.” Schepen die failliet gaan, zijn onvervangbaar, zegt Van Ommen.

Ambachtslieden

“Dan moet je nieuwe ondernemers vinden die er geld in willen stoppen. Banken zijn huiverig om te financieren. De kans dat deze schepen dan niet meer in de vaart komen, is heel groot.”

Zeevaartschool

De angst is er ook voor een kettingreactie. Met een gedecimeerde vloot wordt ook Enkhuizen als havenstad minder aantrekkelijk, zegt Van Ommen.

“De toeristische activiteit neemt af, toeleveranciers, vaklopleidingen, denk aan de Enkhuizer Zeevaartschool, gespecialiseerde werven en ambachtslieden worden ineens ontzettend kwetsbaar.”