Kapsalons zijn klaar om coronavrij te knippen.
Kapsalons zijn klaar om coronavrij te knippen. (Foto: Aangeleverd)

'Ik mis mijn werk vreselijk'

ENKHUIZEN - Ook in Enkhuizen maken kappers zich klaar om open te gaan in de anderhalve-meter-maatschappij. Mondkapjes en hygiëneprotocollen liggen al lang gereed om verantwoord te werken.

Denise Kampen van De Hoofdzaak Enkhuizen overleeft zo goed en zo kwaad als het gaat sinds de sluiting 20 maart. "Ik sta achter de overheidsmaatregelen om te sluiten, gezondheidszorg gaat voor alles. Maar we willen wel weten waar we aan toe zijn. De onzekerheid over wanneer we open kunnen heeft lang genoeg geduurd."

Stil zitten

Stil zitten doet ze niet. Denise: "Ik mis mijn werk vreselijk. Wij volgen cursussen online via onze leveranciers. Zowel knipcursussen als product inhoudelijke trainingen. Ook heeft iedereen zijn BHV gehaald. Ontzettend handig!"

Stiekem klanten knippen is er niet bij. "Dat is niet eerlijk. Klanten kunnen verfpakketten krijgen met een online video erbij over hoe je het product gebruikt. Een collega van mij heeft een video gemaakt over hoe je je haar kunt föhnen."

De kapperszaak wordt verbouwd om als het weer mag meteen open te kunnen. "Bij de wasbakken en bij de kassa plaatsen we beschermingszuilen. Ik heb een handige man en schoonvader die ijverig aan het verbouwen zijn. We hebben een ontsmettingszuil en tussen de stoelen komt bijna twee meter ruimte."

Meer ruimte

Ook de mondkapjes liggen klaar. "We nemen ook meer ruimte tussen de klanten. In plaats van één klant in het half uur wordt dat straks om de veertig, vijfenveertig minuten. Dan hebben we tussen de klanten tijd om de werkplek schoon te maken."

Coronatoeslag

En dan de meest prangende vraag: gaan straks de prijzen omhoog? "Als het aan mij ligt niet, misschien dat we een vrijwillige bijdrage vragen of een tijdelijke coronatoeslag instellen vanwege de extra kosten die gemaakt moeten worden om coronaproef te zijn."





Wil jij ook je verhaal delen over hoe de anderhalve-meter-samenleving er in Enkhuizen moet uitzien? Laat het ons weten via redactie.drom@rodi.nl of 0226 333311 en misschien komt jouw verhaal wel in de krant.





Ook voor mensen met een contactberoep zoals kappers is er nog geen licht aan het einde van de tunnel. Het verbod op het uitoefenen van contactberoepen geldt tot 20 mei.

Ik krijg een tegemoetkoming in de loonkosten van het personeel en maak gebruik van de TOGS-regeling, de eenmalige tegemoetkoming van vierduizend euro voor ondernemers.