1 op 3 jongeren in Noord-Holland is voor een vuurwerkverbod

REGIO - Een op de drie jongeren, van tussen de 10 en 18 jaar, in Noord-Holland is voor een landelijk vuurwerkverbod. Meer dan tweederde (68%) van de jongeren in deze provincie vindt dat de vuurwerkbril verplicht moet worden.

Landelijk vindt bijna driekwart van de jongeren dat een vuurwerkbril verplicht moet worden. Ook is een kwart van de jongeren voor een landelijk vuurwerkverbod. Dat percentage ligt in Noord-Holland dus hoger: een op de drie jongeren in Noord-Holland is voor een landelijk verbod op vuurwerk.

Jeugd verdeeld

Hoewel vuurwerk door zestig procent van de jeugd in Noord-Holland als 'mooi' wordt bestempeld, geeft meer dan een derde (38 procent) aan het 'gevaarlijk' te vinden. Meer dan een kwart van de jongeren probeert alles wat met vuurwerk te maken heeft te vermijden.

Daartegenover staat een groep die wel eens illegaal vuurwerk afsteekt (17 procent) en vuurwerk opraapt wat niet is afgegaan (22 procent).

Vuurwerk kijken gevaarlijker dan afsteken

Eén centrale plek om vuurwerk af te steken wordt door meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden uit Noord-Holland niet gewaardeerd. Liever steken ze het vuurwerk op straat af met hun familie. Meer dan driekwart van de Noord-Hollanders vindt het wel goed dat er vuurwerkvrije zones zijn.

Er is overigens een kleine groep (elf procent) die zich niet aan de vuurwerkvrije zones wil houden.

Inmiddels zet al bijna de helft van de jongeren uit Noord-Holland een vuurwerkbril op wanneer zij zelf vuurwerk afsteken. Vorig jaar werden verkopers van vuurwerk al verplicht om een vuurwerkbril mee te geven. Opvallend, wanneer een ander vuurwerk afsteekt, zet slechts een kwart de vuurwerkbril op. Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) tonen aan dat meer dan de helft van het oogletsel veroorzaakt wordt door vuurwerk van een ander. Jaarlijks lopen er in Nederland meer dan 150 personen oogletsel op, waarvan tien procent permanent blind wordt.

Maar liefst één op de vier jongeren in Nederland in de leeftijd van tien tot achttien jaar is of kent iemand die een ongeluk heeft gehad door vuurwerk van een ander.

Bril verplicht

Dat meer dan tweederde van alle ondervraagden uit Noord-Holland vindt dat de bril verplicht moet worden, kan te maken hebben met het feit dat een iets meer dan een kwart van de jeugd zich schaamt om een vuurwerkbril te dragen, en omdat meer dan tweederde het moet dragen van hun ouders. Bijna één derde geeft aan dat een vuurwerkbril iets is voor kleine kinderen. De cijfers komen uit een vuurwerkonderzoek dat in opdracht van Pearle Opticiens is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Een vuurwerkbril is voor iedereen gratis op te halen tussen 12 en 31 december bij Pearls Opticiens zolang de voorraad strekt.