Illustratie van eerste duurzaam gebouwde en gasloze appartementen van Welwonen.
Illustratie van eerste duurzaam gebouwde en gasloze appartementen van Welwonen.

Gasloos huren in Enkhuizen

ENKHUIZEN – Woningcorporatie Welwonen levert begin januari 2020 de eerste gasloze huurappartementen op in Enkhuizen.

Nieuwe huurwoningen zonder gasaansluiting

Dinsdag 7 januari tussen 12.00 en 18.00 uur houdt Welwonen een open dag in de verbouwde bollenschuur van P. Bakker Bloembollenbedrijf en de naastgelegen nieuw gebouwde boerderij.

Iedereen krijgt dan de gelegenheid om de woningen te bezichtigen aan het Westeinde 88-90.

Om 14.00 uur verricht toekomstig bewoner Wim Groot de officiële openingshandeling in aanwezigheid van wethouder Erik Struijlaart.

Doelgroep

In de bollenschuur zijn zestien appartementen gerealiseerd en in de nieuwe boerderij tien; elk voor een- en tweepersoonshuishoudens. Eind juni 2018 werd de eerste paal geslagen. Op 9 en 10 januari worden de sleutels uitgereikt aan de toekomstige bewoners.

De zestien appartementen in de bollenschuur zijn toegewezen aan 35+ bewoners, zonder thuiswonende kinderen. De appartementen in de boerderij zijn voornamelijk toegewezen aan alleenstaande 55-plussers.

Gezamenlijke moestuin

Op het terrein tussen de twee panden wordt een (moes)tuin aangelegd die de huurders samen gaan onderhouden en gebruiken.

Bij de selectie van de bewoners is ook gekeken of de bewoners geschikt zijn voor het 'naoberschap', ofwel nabuurschap. Dat is het omkijken naar de buren, hulp willen bieden én durven vragen.

Gasloze huurwoningen

De appartementen zijn duurzaam gebouwd en zijn voor Welwonen de eerste gasloze appartementen.

Er wordt gebruikgemaakt van aardwarmte, warmtepompen en op het dak van de bollenschuur liggen 216 zonnepanelen.

'Naoberschap' ofwel nabuurschap speelt belangrijke rol

216 zonnepanelen

Om het duurzaamheidsbewustzijn te bevorderen zijn de technische installaties in de bollenschuur bewust zichtbaar gehouden.