Tot haar verrast wordt clubicoon Nel Blokdijk tot erelid van hc Excelsior benoemd.
Tot haar verrast wordt clubicoon Nel Blokdijk tot erelid van hc Excelsior benoemd. (Foto: Theo Annes)

'Clubicoon' Nel Blokdijk neemt afscheid

GROOTEBROEK / LUTJEBROEK - Nel Blokdijk floot maandagavond 5 oktober haar laatste wedstrijd bij Handbalvereniging Excelsior in Grootebroek. Na 45 jaar scheids ontving Blokdijk uit handen van voorzitter Ron Hoogland van de handbalvereniging een oorkonde. Tevens werd zij benoemd tot erelid.

Voorzitter Ron Hoogland: “Nel is een clubicoon. Ze staat altijd klaar voor de club om in te vallen. Ze is is coach van het herenteam geweest en heeft heel wat wedstrijden gefloten. De club baalt ervan dat ze geen groots afscheid kunnen geven vanwege corona, want dat verdient ze eigenlijk.”

Hoelang Nel precies heeft gefloten, is niet bij iedereen precies bekend. Op de oorkonde die zij maandagavond ontving, staat dat ze 45 jaar lid is van de vereniging. Volgens Nel is ze echt langer lid. "Ik was op mijn tiende of elfde al lid en ik ben nu 64 jaar. Dus reken maar uit."

Als een nachtkaars

Haar laatste wedstrijd was een bijzondere. De wedstrijd, en dus ook haar carrière als scheidsrechter, ging letterlijk als een nachtkaars uit. "In de tweede helft ging na een kwartier één van de lampen uit. Ja, toen konden we niet meer verder en moest ik de wedstrijd stoppen", vertelt ze lachend.

Handballen is haar lust en leven. "Ik heb lang zelf gespeeld totdat het echt niet meer kon. Tijdens een sprongschot scheurde ik mijn kruisbanden en meniscus. Toen was het over." Als scheidsrechter stond ze lang in het middelpunt van de belangstelling. "Ik kon wel niet meer spelen, maar vond het leuk om op deze manier wel op het veld te staan en heel erg betrokken te zijn bij het handbal. Maar nu is het tijd voor de jeugd."

Helemaal verdwenen bij Excelsior is Nel niet. Ze gaat het damesteam van haar dochter coachen.