Yvette de Koning uit Stompetoren.
Yvette de Koning uit Stompetoren. (Foto: aangeleverd)

'Ik wil mijn dorpsgenoten laten zien hoe leuk wielrennen is'

STOMPETOREN - Yvette de Koning is vorig jaar samen met haar vriend Axel Koopman in Stompetoren komen wonen. Hiermee is het dorp een sportief stel rijker. Koopman rijdt bij de topdivisie van het marathonschaatsen en De Koning doet aan strandrijden en wielrennen. De Koning vindt het leuk om ook haar dorpsgenoten te enthousiasmeren voor haar liefhebberij.

De Ronde van Noord-Holland start dit jaar voor het eerst vrouwenwedstrijd met start en finish in Stompetoren

Afgelopen weekend stond De Koning aan de start bij het Nederlands Kampioenschap strandrace over 72,5 kilometer in Zeeland. Het Strandteam Theo Schilder uit Alkmaar, waar zij deel van uitmaakt, stond daar ook aan de start met een heren- en damesteam. Zij hebben de afgelopen winter de gehele strand-wedstrijdcompetitie door het land gereden en nu was het NK; de laatste wedstrijd van het seizoen. "Voor de meeste mensen moet het strandseizoen nog beginnen, maar mijn strandseizoen is dus afgelopen", aldus de enthousiaste dame. "Ik ben aangesloten bij dit team na mijn verhuizing en dit bevalt heel goed. Het strandrijden is een andere discipline dan het rijden van wedstrijden op de weg. Je fietst op het strand tegen de elementen. Het zand en de zeewind zijn bij elke wedstrijd aanwezig."

Het Nederlands Kampioenschap was verplaatst van zondag naar zaterdag vanwege storm Dennis, maar het was alsnog een loodzware editie door de harde wind. Bij de mannen van team Theo Schilder zijn drie mannen binnen de top tien geeindigd. Ikzelf ben negende geworden tussen de elite-vrouwen. Wat ga ik nu doen na de laatste wedstrijd van het strandseizoen? Wedstrijden rijden bij de elite-vrouwen op de weg. De Ronde van Noord-Holland heeft dit jaar voor het eerst een vrouwenwedstrijd met start en finish, 13 juni, in Stompetoren. Het zou super zijn als ik bij deze wedstrijd wordt geselecteerd en opgesteld, zodat ik aan mijn nieuwe dorpsgenoten kan laten zien hoe leuk wielrennen is. Zowel om te doen als om naar te kijken."